Ismét emelik a vasutasok bérét, igaz, ezúttal csak azokét, akiké mélyen az átlag alatt volt, s emiatt egye kritikusabbá vált a bérfeszültség egyes kiemelt munkakörökben. A tucatnyi munkakörben ezernél több dolgozót érintő intézkedést a Vasutasok Szakszervezete a közismerten létszámhiánnyal küzdő MÁV-nál kiemelten fontos intézkedésének tartja – olvasható a Világgazdaságban.

A januári béremelés ellenére folyamatosan erősödött a feszültség jó néhány kiemelten fontos vasúti munkakörben, ezért a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) április óta azon munkálkodott, hogy a MÁV vezetése kezdje meg az átlagtól messze lemaradt fizetések felzárkóztatását – közölte a VSZ.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke

A szakszervezet szerint ugyanis a súlyos létszámhiány és a folyamatos elvándorlás miatt is kockázatos fenntartani a bérfeszültséget, ezért az érdekvédők kiemelten fontos eredménynek tartják a mostani bérrendezést – jelentette be Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke. A VSZ nyomására most született, a munkáltatóval aláírásra váró megállapodás szerint szeptembertől több munkakörben, ezernél több vasutas kap több ezer forinttal magasabb alapbért júliusig, illetve januárig visszamenőleg. A szakszervezet azt is elérte, hogy a cégvezetés felülvizsgálja néhány munkakör besorolását, s ennek eredményeként eggyel magasabb bérkategóriába kerüljenek az ott dolgozók.

Az elnök a mostani bérrendezést elengedhetetlennek és egyértelmű szakszervezeti sikernek tartja – a megállapodás több eleme is az érdekvédők feltételeire épült –, de vannak még olyan követelések, amelyek mellett a VSZ továbbra is kitart. Meleg úgy véli, a már így is kockázatos munkaerő-hiánnyal működő cég vezetőinek mindent meg kell tenniük azért, hogy megakadályozzák a további elvándorlást, s újak számára is vonzóvá tegyék a szakmát.

A vasútnál jelenleg jelentős létszámhiány van, s az elkövetkező egy évben csaknem ezren készülnek nyugdíjba vonulni. A szakszervezetek évek óta hangoztatott vészjelzései hatására egyebek között át fogják értékelni a túlzóan szigorú vizsgáztatási rendszert – amelyen még a régiek közül is sokan elbuknak, az újak jelentős része pedig már rögtön az elején kiesik a rostán -, a munkaerő toborzásban pedig anyagilag is érdekeltté tették a régi dolgozókat: 30 ezer forinttal jutalmazzák azt, aki új belépőt hoz a céghez. A szakszervezetnek azonban további javaslatai is vannak, amelyről folyamatosan egyeztet a cégvezetéssel – közölte a VSZ.

Forrás: Világgazdaság