A miniszter félreért címmel magyarázza el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, miért nem vesznek részt az oktatást érintő, a kormány által leírt forgatókönyv szerinti tárgyalásokon – írja a HVG.

Mendrey László először is emlékeztet a kormányinfón elhangzott mondatokra, amelyen Balog Zoltán azt mondta, ők készek tárgyalni a szakszervezetekkel, de nem érti, milyen törvényi hátteret hiányolnak ehhez. „És mit írjunk le, hogy kerek legyen az asztal és 6 szék legyen körülötte, vagy mi kell ahhoz, hogy elmenjen egy kávéra a miniszterhez egyeztetésre” –fogalmazott az emberminiszter.

A PDSZ felhívja a figyelmet, hogy abban a politikai közösségben ahová Magyarország tartozik, a kormányzat és az érdekvédelem közötti párbeszéd szigorú szabályrendszer mentén valósul meg, egyenlő felek részvételével. Az egyeztetések jogszabályi garanciák nélkül ugyanis szerintük fabatkát sem érnek, „ezért a politikai Muppet-show megalázó, megtévesztő káros gyakorlatában nem kívánunk részt venni! A súlyosan hamis és egyoldalú, önfényező kormánypropaganda pedig gyorsítja a mély válságban lévő közoktatás további romlásának ütemét, évtizedekre vetve vissza az abból való kilábalás esélyét”.

Azt is kiemelik, hogy a Köznevelési-stratégiai Kerekasztal álláspontja semmire nem kötelezi a kormányt. A biodíszlet funkció pedig nem szerepel kompetenciáik között.

Azt is leszögezik, hogy az oktatásban résztvevő szakszervezetek tevékenysége minden pártpolitikától mentes. „Tevékenységüket a szakmai és a munkavállalói érdekek mentén folytatják, annak a közegnek az érdekében, melynek képviseletére felhatalmazást kaptak tagjaiktól, s melynek maguk is tagjai.”

Forrás: HVG