Csak erős alapellátásra épülhet a jól működő egészségügyi rendszer – így fogalmazott az egészségügyi államtitkárság abban a sajtóközleményben, amelyet a tb-finanszírozott fogorvosok hétfőn kezdődött háromnapos munkalassító demonstrációja nyomán adott ki – olvasható a Magyar Időkben.

A finanszírozás elégtelensége miatt 750-1000 doktor vesz részt a tiltakozó akcióban hétfőn, kedden és szerdán, ez idő alatt csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek.

A szakállamtitkárság közleménye szerint a kormány a fogorvosok mellett áll. Két évvel ezelőtt kétmilliárd forintot fordítottak az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozásának növelésére, ez 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelentett a praxisok számára. 2017-ben is meghirdette a háziorvosipraxis-vásárlási, illetve letelepedési pályázatokat, amelyeket immár fogorvosok is beadhatnak.

A praxispályázatokra a kormány 1,25 milliárd forint keretösszeget biztosít. A pályázatok folyamatosan beadhatók, legkésőbb 2017. október 15-ig. A részletes kiírások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján érhetők el.

A fogorvosi alapellátás további erősítéséről közben zajlanak a tárgyalások a Magyar Orvosi Kamarával. Megállapodás született arról, hogy mindkét fél megvizsgálja, milyen közös teendők lehetnek a jövőben a fogorvosi alapellátás területét érintően, ezekről pedig a közeljövőben tovább folynak az egyeztetések.

Forrás: Magyar Idők