A nyilvánosság kizárásával, száz ismeretlen szakértő dolgozik az Európai uniós forrásból fedezett, 2,4 milliárdos projekten, az új Nemzeti Alaptanterven (NAT) – írja a Magyar Nemzet.

A lap megjegyzi, habár az eddigi tervek szerint már a 2019. szeptemberében induló tanévtől az új NAT szerint zajlana az oktatás az iskolákban, a Köznevelés tantervi-tartalmi szabályzóinak felülvizsgálata és átdolgozása néven futó (az EFOP-3.2.15-VEKOP-2017 konstrukcióban megvalósuló) fejlesztés befejezésének tervezett határideje 2020. október 31-e.

A munkát Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos vezeti, de azt nem tudni, kik vesznek részt benne: egy biztos, a jelentősebb oktatási és pedagógus szakszervezeteket, a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértőit nem hívták meg. Ez azért is érdekes, mert egy áprilisi kormányhatározat előírta a széleskörű társadalmi egyeztetést is, ám ez a mai napig nem történt meg. 

Noha a CKP javaslatot tett egy szeptemberi vitára szakértőik és a NAT kidolgozásáért felelősök részvételével, ám ötletükre még csak nem is reagáltak. 

Forrás: Magyar Nemzet