Múlt csütörtökön megállapodást kötött hét szakszervezet, miszerint nem vesznek részt a közeljövőben létrejövő Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában. Ezt részben a szolidaritással indokolták, mondván, nem minden ágazati képviselet kapott felkérést. Másrészt kifogásolják, hogy a kerekasztal összetételét, hatáskörét nem törvény határozza meg, javaslatait pedig nem kötelező figyelembe venniük a döntéshozóknak. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közölte, döntésük ellenére nem mondanak le konzultációs szerepükről és a kormánnyal való tárgyalásról. Az egyeztetés feltétele az egyenrangú felek, partnerek kapcsolata, de ennek az új kerekasztal nem felel meg – magyarázta Gallóné, hozzáfűzve, közösen kezdeményezik, hogy részvételükkel országos egyeztető fórum jöjjön létre – olvasható a Magyar Hírlapban.

Az új kerekasztalt valóban nem törvény, hanem egy júniusi kormányhatározat szabályozza. A testület tagjait a kormányzat, az (állami, egyházi és alapítványi) intézményfenntartók, az önkormányzatok, szülői és diák-érdekképviseletek, szakmai képviseletek (Nemzeti Pedagógus Kar, Országos Köznevelési Tanács, Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Művészeti Akadémia, Rektori Konferencia), valamint az ágazati szakszervezetek delegálhatják. Ennek alapján júliusban hat szakszervezet vezetője is levelet kapott Palkovics Lászlótól, amelyben az államtitkár arra kérte őket, hogy delegáljanak – összesen – három főt a kerekasztalba. A meghívást a határidő lejártának napján, augusztus 31-én demonstratíve utasították vissza.

Nézzük a kerekasztalt bojkottáló szakszervezeteket! Hivatalos taglétszámukról a Közalkalmazotti Taglétszám Igazolás Elektronikus Adatgyűjtő Rendszerből tájékozódhatunk. A legfrissebb adatok 2014. januáriak, nagyjából biztosra vehető ugyanakkor, hogy azóta nem gyarapodtak lényegesen. Ezt nemcsak abból sejthetjük, hogy a korábbi adatok folyamatos csökkenést mutattak, hanem abból is, hogy júniusban az érintettek megállapodtak a reprezentativitásmérés elhalasztásában, amely az idén lett volna esedékes. Így a 2014-es reprezentativitási létszámadatok maradnak érvényben 2019. december 31-ig.

Ezek a következők: Pedagógusok Szakszervezete 24 837 fő, az ágazatban dolgozók 5,25 százaléka. Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) 2690 fő, 0,57 százalék. Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (amely zene- és tánctanári minőségben kapcsolódik ide) 2622 fő, 0,55 százalék. Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet 205 fő, 0,04 százalék. Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete 831 fő, 0,18 százalék – ez az a szervezet, amely nem kapott meghívást, vélhetően azért, mert tagjai a nemzetgazdasági tárcához tartoznak, a kerekasztal szervezője viszont az Emberi Erőforrrások Minisztériuma. A reprezentativitási listán nem szerepel, ám a kerekasztalra meghívást kapott az Oktatási Vezetők Szakszervezete (Facebook-oldalának ötven követője van), valamint a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete is (ennek társszervezete, a Keresztény Pedagógus Társaság a reprezentativitási mérésen 93 főt számlált, ami 0,02 százalékos eredmény). Vagyis a meghívást visszautasítók, s újabb, „egyenrangú partnerekkel” megalakítandó fórumot követelők összesített taglétszáma sem éri el a tízszázalékos reprezentativitási küszöböt.

Megkeresésünkre az oktatási államtitkárság közölte, sajnálják, de tudomásul veszik a szakszervezetek döntését, de a kormány „megfontolja a vonatkozó kormányhatározatnak a résztvevőkre vonatkozó módosítását, a szakszervezetek delegálási jogának törlését”. A válasz értelmében a megújult kerekasztal első ülésére októberben kerülhet sor.

Forrás: Magyar Hírlap