Újabb két, országos lefedettségű nyugdíjas szövetkezet alakult augusztus végén. A kereskedelem mellett a pénzügyi szektorban és az oktatásban is szükség lenne a nyugdíjas foglalkoztatottakra.

Szeptember elejéig több országos lefedettségű nyugdíjas szövetkezet alakult az országban az elsőként létrejövő a Szomszédok Nonprofit Kft. júniusi megalakulását követően – mondta az InfoRádiónak a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozását segítő Diákész elnöke. Fiák István hozzátette: múlt héten a Takarékszövetkezetekre, ezen a héten pedig a Coop-hálózatra épülve jön létre egy újabb országos nyugdíjas-szövetkezet.

Fiák István, a Diákész elnöke

„Az elsőnél, a Szomszédok nevű, négy nagy nyugdíjas-szövetkezet integrációja adja az országos lefedettséget. A második a múlt héten alakult, a Takarékszövetkezetek láncolatára épül, a harmadik pedig a Coop-lánc egységeire alapuló nyugdíjas-szövetkezet lesz, ez ebben a hónapban létesül.”

Fiák István azt is elmondta: tapasztalataik szerint nemcsak a kereskedelemben, hanem a szolgáltatásban és az oktatásban is szükség van rugalmas formában foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra.

„Sok területen van erre érdeklődés.

Most például egyeztetések zajlanak a Klebelsberg Központtal és a felsőoktatásból sok kancellár és rektor is megkeresett minket, hogyan lehetne visszafoglalkoztatni azokat a nyugdíjba ment kollégáikat, akik kiesnek a jelenlegi oktatási rendszerből, de szükség lenne a munkájukra. Nem állandó jelleggel, hanem rugalmasan.”

A Diákész elnöke szerint idén ősszel már akár tízezer nyugdíjas is dolgozhat a szövetkezetekben, egy év múlva pedig akár a 400 ezres is elérheti a tagság száma.

Forrás: InfoRádió