Több mint kétezer fő jutott nehézgépjármű- és autóbusz-vezetői jogosítványhoz az ingyenes állami sofőrképzésnek köszönhetően – közölte a magyar Időkkel a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca adatai szerint a képzést elvégzők 94 százaléka már el is helyezkedett magyarországi székhelyű vállalkozásoknál. A program sikerét mutatja, hogy eddig tízezren jelentkeztek az ingyenes sofőrképzésre.

A közúti fuvarozásban jelentkező egyre súlyosabb munkaerőhiányon hivatott enyhíteni a kormány két éve elindított, állami támogatású nehézgépjármű- és autóbusz-vezetői képzési programja.

A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, miután eddig már tízezer fő jelentkezett az ingyenes oktatásra, több mint kétezren már hozzájutottak vezetői engedélyükhöz, sokan közülük pedig el is helyezkedtek a szakmában – közölte a Magyar Időkkel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az OFA Nonprofit Kft. és a kormányhivatalok támogatásával a képzéseket összesen 6133 fő kezdte meg, és eddig 2177-en fejezték be. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a képzést megszakítók száma rendkívül alacsony volt, a résztvevők mindössze 1,4 százaléka bontotta fel az oktatás lezárulta előtt a tanulói szerződését, jellemzően családi okok miatt. A hatalmas érdeklődést az is mutatja, hogy a hivatásos gépjárművezetői képzések regisztrációs felületén több mint ötvenezren regisztráltak.

A programban részt vevők közül kétezer fő – 94 százalék – már elhelyezkedett magyarországi székhelyű áru-, személyszállítással vagy fuvarszervezéssel üzletvitelszerűen foglalkozó vállalkozásoknál. A visszajelzések alapján további öt százalékuk még nem talált állást, közülük mintegy hatvan fő kérte az OFA Nonprofit Kft. segítségét az elhelyezkedésben.

Abban az esetben, ha a támogatott sikeresen elvégezte a képzést, de nem az ágazatban helyezkedett el, nincs visszafizetési kötelezettsége az OFA-nak, mert a tanfolyamot elvégezte. Abban az esetben van visszafizetési kötelezettség, ha valaki nem fejezi be a képzést, és tanulmányi szerződést kell vele bontani, ekkor a szerződés felbontásáig felmerült költségeket kell megfizetni.

Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára

A képzési program várhatóan 2018 végéig tart. Korábban Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára arról beszélt, hogy továbbra is sofőrhiány van a közúti árufuvarozásban.

Forrás: Magyar Idők