A mintegy 2100 dolgozót alkalmazó nyíregyházi Lego Manufacturing Kft. elbocsátja mintegy 70 munkavállalóját – tudta meg a HVG.

Tóth Csaba, a társaság senior HR igazgatója azt közölte, hogy a cég csoportos létszámcsökkentést hajt végre a nyíregyházi gyárban a törvényi előírásoknak megfelelően. Hozzátette, hogy mivel a folyamat az elején tart, további részleteket nem hoznak nyilvánosságra. 

„Ami a magyarországi gyárat illeti, továbbra is elkötelezettek maradunk amellett, hogy itt állítsunk elő Lego-termékeket. A tavalyi évben megkezdtük a nyíregyházi gyár bővítését, ezt a bővítési projektet folytatjuk, a korábban jóváhagyott fázisokat megépítjük, és a jövőben is úgy határozzuk meg a dolgozóink számát, hogy eleget tudjunk tenni a Lego-termékek iránti keresletnek” – közölte Tóth Csaba.

Jorgen Vig Knudstorp, a Lego-csoport elnöke kedden jelentette be, hogy a társaság 8 százalékkal csökkenti dolgozóinak számát az év végéig, ez 1400 dolgozót érinthet összesen. 

Azzal indokolták a lépést, hogy a cégcsoport féléves forgalma 5 százalékkal 14,9 milliárd koronára esett. A Lego üzleti eredménye 2016 első félévéhez képest 6 százalékkal 4,4 milliárd koronára, a nettó nyeresége pedig 3 százalékkal 3,4 milliárd koronára csökkent 2017 első fél évében.

Jorgen Vig Knudstorp szerint ”csalódást okoztak a féléves bevételi adatok, ezért meg kell tenni a szükséges lépéseket”. Az elnök a dán TV2-nek az mondta, a leépítés elsősorban az adminisztrációs és értékesítési területen dolgozókat érinti, és nem a termelésben foglalkoztatottakat. 

A nyíregyházi leányvállalat tavalyi nettó árbevétele mintegy 11 százalékkal, nyeresége pedig 13 százalékkal nőtt.

Forrás: HVG