A szerdai brit napilapok címoldalára került az eredetileg a Guardianben megjelent riogatás, mely szerint a Brexittel egyidejűleg, már a kétéves átmeneti időszak alatt befejeződik a munkaerő szabad áramlása a szigetországba. A belügyminisztériumból kiszivárogtatott tervezet szerint csak a legjobban képzett európai munkaerő maradhat két éven túl Nagy-Britanniában. 2019. március 29-től, a kilépés élesre fordulásának napjától a konkrét munkahely-ígérettel nem rendelkezőket csak néhány hónapig látják szívesen. A hat hónapnál több időre időre érkezőktől elvárják majd, hogy biometrikus azonosítóval ellátott tartózkodási igazolványt váltsanak ki. További szigorításként határátlépéshez a könnyen hamisítható személyazonosító igazolvány helyett kötelező lesz majd az útlevél használata. Letelepedési engedélyhez nehéz lesz hozzájutni. Az alacsony képzettségű dolgozók legfeljebb két, a magasan kvalifikáltak három-öt évre kapnak papírokat. Ahogy ez az Európán túlról bevándorló munkavállalókra is vonatkozik, megkurtítják a családtagok csatlakozási esélyeit – olvasható a Népszavában.

A belügyminisztérium 81 oldalas, “Határok, bevándorlás, állampolgárság az Egyesült Királyságban a Brexit után” című tervezetének deklarált célja, hogy a “bevándorlásból a brit állampolgároknak is profitálniuk kell, nem csak a migránsoknak”. Az esetleg pánikba eső munkakeresőket talán megvigasztalja, hogy – amint azt a The Times napilap is kiemelte – még semmi sem dőlt el. Sőt, belügyminisztériumi tisztviselők is azt sugallják, az augusztusi keltezésű papír már nem is érvényes. A koncepció sokkal inkább tükrözi a korábbi belügyminiszter, Theresa May jelenlegi kormányfő, mint a tárca jelenlegi feje, Amber Rudd felfogását. A brüsszeli Brexit-tárgyalások megkezdése előtt Philip Hammond pénzügyminiszter igyekezett megnyugtatni főleg a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban tevékenykedő vállalatokat: nem kell tartaniuk az olcsó kelet-közép-európai dolgozók elvesztésétől. Egyébként a nyilvánosságra került dokumentum is említi, hogy “a restrikciókat kombinálni lehet az átmeneti és szezonális munkavállalást lehetővé tevő szisztémával”.

Szerdán Sir Michael Fallon védelmi miniszter igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, „2019-ben véget ér ugyan a személyek szabad áramlása, de szükség van az egyensúly megőrzésére. Nemhogy nem akarjuk becsapni az ajtót, de vonzóvá akarjuk tenni az országot a magasan képzett, a társadalom jobbításához hozzájáruló munkaerő előtt. Ám biztosítanunk kell azt is, hogy brit vállalatok készek legyenek brit dolgozók szak- és továbbképzésére”. A Sky News-nak nyilatkozó miniszter érzékeltette, hogy a brit társadalom a bevándorlás feletti ellenőrzés visszavétele miatt szavazott a kilépésre. A kormány célja az európai bevándorlók nettó számának a jelenlegi 250 ezerről évi százezer alá csökkentése.

Az előterjesztés említést tesz ugyan arról, hogy kikérik a kormány hivatalos tanácsadója, a Migration Advisory Committee, Bevándorlási Tanácsadó Testület és más grémiumok véleményét, de erre a kiszivárogtatásig nem került sor.

Forrás: Népszava