A szakszervezetek szerint több multi- és diszkontáruház vezetése is előkészítette már a jövő évi fizetésemelésről szóló terveket. Míg a dolgozók jól járhatnak jövőre, a vásárlók kevésbé: a multik ugyanis az árakba építhetik be a béremelésből fakadó többletkiadásokat.

Az üres pultok és a pénztárnál kígyózó sorok a szakszervezetek szerint meghozhatják az eredményt. A Tescónak több mint egy hete van elkészíteni és továbbítani egy tervezetet az érdekvédők felé, amiben az új béremelési és munkaerő-fejlesztési javaslataikat írják le. Egyeztetés viszont csak októberben lesz.

„Ha olyan javaslat jön, ami elfogadhatatlan a dolgozók számára, akkor azt mindenképpen még október 2-a előtt fogjuk jelezni a munkáltatónak, hogy tisztában legyen azzal, hogy a dolgozók mit mondtak” – nyilatkozta az ATV-nek Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Elmondta, hogy október másodikáig biztosan nem lesz sztrájk.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke

Az ATV Híradója úgy értesült, hogy a KDFSZ kész egy országos ágazati szolidaritási sztrájkra is.

Ami azt jelenti, hogyha elégedetlenek a dolgozók, akkor egyetlen kis és nagy bolt sem fog kinyitni az országban a sztrájk idejére. De erről később dönthetnek. A szakszervezetek szerint a múlt heti sztrájk nem csak a Tescónál hozhat eredményt, Sáling József szerint úgy tűnik, más munkáltatók is megijedtek, így már a többi üzletláncnál is készülnek a béremelésre.

„Mindenki készül a hogyan továbbra, és kíváncsiak vagyunk, hogy mit szólnak a dolgozók. Egy ilyen kis ijedtség alakult ki a szakmában, hogy vajon nálunk is megszólalnak az emberek, vajon nálunk is megmozdulnak-e” – értékelte a helyzetet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Szerinte ezt csak sztrájkkal lehetett elérni. „Mégis csak az emberek megszólaltak, hogy valami nincs rendben. Nagyon kevesen vannak, nagyon sokat kell dolgozni, és ezt még 10-20 ezer forintos emeléssel sem lehet elintézni” – tette hozzá.

Sáling József a Magyar Nemzetnek elmondta, elindult a bérmozgás, úgy tudják, több bolthálózatnál is azt tervezik, hogy 5-10 ezer forinttal emelnek. Közölte, az Auchannál a legforróbb a helyzet, ott két héten belül indul a bértárgyalás. "Bejelentkeztek a diszkontok, a Lidi- és Aldi-dolgozók is megkerestek. Lépnie kell a Spárnak is, 12 ezer alkalmazottal ő második legnagyobb munkáltató a Tesco után az ágazatban" – magyarázta.

A Vállalkozók Országos Szövetsége szerint viszont a sztrájk nem jó figyelemfelhívás, ugyanis mindenkinek kárt okoz – leginkább a vásárlóknak. Dávid Ferenc azt mondta, hogy a multik egyszerűen, de drasztikusan fogják kitermelni a béremelést. Mint mondja, "nincs okuk megijedni, és a tőkeerős, jó beszerezési háttérrel rendelkező multinacionális vállalatok, mindent el fognak követni, hogy kigazdálkodják a béremelésből származó költségnövekedést”.

A VOSZ főtitkára szerint a béremelés miatt a termelők és a vásárlók is rosszabbul járnak majd, ugyanis olcsóban vehetik a termékeket, de drágábban adják majd el, amit a pénztárcákon érezni is lehet majd.

Forrás: atv.hu