Ez drámai emelkedés hiszen legutóbb csak 21 milliót jelzett az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO. Miért e nagy növekedés?

 Mert most először figyelembe vették a kényszer házasságot és a szex rabszolgaságot is! A munkaerő piacon a friss jelentés 24,9 millió rabszolgával számol, de ehhez még hozzá adják azt a 15,4 millió nőt, aki kényszer házasságban vagy szex rabszolgaként él a világban. Tegyük hozzá, hogy a kettő között olykor nem könnyű különbséget tenni. Főként az afrikai országokat jellemzi a nők alávetettsége, de a Közel Keletre tömegesen exportálnak nőket  "második, harmadik vagy negyedik feleségként". Az embercsempészek ilyenkor szabályosan eladják a fiatal nőket a vásárló családnak, mely azután kénye-kedve szerint bánik velük. Még szörnyűbb a szex rabszolgaság az iszlamista milíciák esetében: mind az Iszlám állam a Közel Keleten mind pedig a Boko Haram Nigériában alkalmazza ezt a módszert. Különösen riasztó, hogy az eladott nők jelentős része fiatalkorú sőt sokszor gyerek! Az ILO jelentése 10 millióra teszi a gyerek rabszolgák számát!

A törvények szinte mindenütt tiltják a rabszolgaságot, de a hagyományok és a nyomor fenntartják ezt a modern emberhez méltatlan állapotot. A gyengén fejlett nyomorgó társadalmakban olykor maguk a családok adják el a gyerekeket, hogy némi pénzhez jussanak. Indiában például ilyen módszerrel töltik fel a nyilvános házakat. Az ENSZ rendszeresen kampányokat indít a rabszolgaság megszüntetésére, de annak okát: az általános nyomorúságot és kiszolgáltatottságot nem tudja megszüntetni. Így a huszonegyedik század második évtizedében szembesülni kell azzal, hogy több mint 40 millió ember él rabszolgaként a Földön.

Forrás: Világszám