„Ebben az országban aki akar, az már tud dolgozni, ha nem is az álmai munkáját kapja meg” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorának adott szokásos interjúban. A kormányfő az interjú első részében sokat beszélt a magyar gazdaság eredményeiről, a GDP és a foglalkoztatottak számának növekedéséről, de arra a kérdésre, hogy mikor érjük utol Ausztriát – állítólag a Fidesz kihelyezett frakcióülésén beszélt arról, hogy 2030-ra lehagyjuk nyugati szomszédunkat –, azt mondta: nem tud válaszolni. A Magyar Nemzet összefoglalója.

Kérdésre a miniszterelnök azt felelte, ma úgy gondolja, hogy lesz még az idén egy nyugdíj-kiegészítés. A gazdaság idei, majdnem végleges számait majd csak novemberben lehet látni, de úgy véli, azok alapján „tisztességes nyugdíjkorrekciót” hajtanak végre, amely „nem nagy összeg”, de így korrekt az idősekkel szemben.

A Modern városok program felügyeletére miniszterré kinevezett Kósa Lajos tennivalóiról azt mondta: kell egy miniszter, mert óriási koordinációs feladat áll a kormány előtt, hiszen több területen párhuzamosan kell a fejlesztéseket megvalósítani. „Én falusi gyerek vagyok” – mondta a kormányfő, aki szerint a falusi életforma és a falusi emberek óriási tartalékot jelentenek Magyarországnak, de a modern gazdaság úgy fejlődik, hogy a falunak is az a jó, ha elérhető közelségben van egy nagyváros.

Orbán megismételte, hogy nézete szerint nincs olyan, hogy EU-s és hazai forrás: „Nem ismerem azt a különbségtételt, hogy európai pénz és magyar pénz, mert ez mind a mi pénzünk.” Szerinte az EU-s források nem ajándékok, hiszen „mindenért adunk valamit”, ha mást nem, a piacok megnyitását. Úgy fogalmazott: „minden egyes forint, ami a magyar gazdaságban megfordul, egyik sem ajándék, az mind a magyarok pénze”. Azok pedig, akik a pénz kifizetését feltételekhez, más ügyekhez kötnék, szerinte „folyamatos jogsértést követnek el”.

Az újabb nemzeti konzultáció szükségességéről a miniszterelnök azt mondta: nem az a kérdés, hogy van-e felhatalmazása fellépni a brüsszeli törekvésekkel, az általa Soros-tervnek nevezett javaslattal szemben, hanem az, hogy van-e elég ereje, és erre az a válasza, hogy nincs. „Ezeket a küzdelmeket nem tudom megnyerni, arra van szükség, hogy újra és újra megerősítsék az emberek a felhatalmazást, hogy én azzal tudjak harcolni a nemzetközi porondon, hogy a magyarok többségének az álláspontját képviselem” – magyarázta.

Orbán a menedékkérők elosztásáról szóló tervekről azt mondta: a konfliktusok feloldásának van kidolgozott rendszere az unión belül. Az Európai Bizottság ugyan már egy éve elkészítette a javaslatát erről, de a miniszterelnökök tanácsa ezt még nem tűzte napirendre, mert ő és más vezetők világossá tették, nem lesz meg az egyhangú döntés. „Ebben a küzdelemben egy nemzeti konzultáció vagy népszavazás a mi pozíciónkat javítja” – állította a miniszterelnök, aki azt is megismételte, hogy szerinte korrekt igény az a 140 milliárd forint, amennyit a határvédelem költségeire kérnek a bizottságtól.

Forrás: Magyar Nemzet