Az év nyolcadik hónapjában jelentősen megugrott a csoportos leépítésekben érintettek száma - derül ki a friss statisztikából – írja az mfor.hu.

Augusztusban 1445 dolgozó volt érintett csoportos leépítésben - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikájából. A szám kiemelkedő mértékét jól jelzi, hogy a júliusinál ez 12-szer, az egy évvel ezelőttinél pedig 8-szor több érintettet jelent, sőt tavaly június óta nem is volt ennél nagyobb mértékű leépítés Magyarországon.

Ezzel az egész év során átléptük a több mint 4000 fős dolgozói létszámot, akiket ilyen formában bocsátottak el a munkahelyéről.

Azt, hogy pontosan mely cég építette le dolgozói egy részét, csak találgatni tudjuk. A statisztika szerint 

  • Fejér megyében 678, 
  • Pest megyében 680, 
  • Budapesten pedig 87 dolgozótól váltak meg a cégek egyszerre. 

Az ágazati bontás szerint a leépítések legjelentősebben a gyógyszergyártás, a textília gyártása és a jogi, számviteli adószakértői tevékenységeket érintették. 

 Ezen információk alapján elég jó esély van arra, hogy a Teva gödöllői gyárában történő lebocsátások is hozzájárultak a statisztika megugrásához. 

 Alig akad már szakképzetlen álláskereső

 Augusztusban a statisztika szerint 269 ezer álláskereső volt, ami éves és havi bázison is csökkenés eredménye ezen belül említésre méltó dolog a szakképzetlen álláskeresők körében volt. Létszámuk ugyanis augusztusra 98 ezer főre apadt, aminél kevesebbre eddig még egyszer nem volt példa 2004 óta. Tekintve, hogy 2010 és 2013 között nem egyszer a 350 ezret súrolta a létszám, a piaci lehetőségek jelentős javulása mutatkozott esetükben. Igaz, ebben kiemelkedő szerepe volt a közfoglalkoztatásnak is. 

Augusztusban összesen több mint 39 ezer új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi hivatalokhoz, melyek nagyobb része továbbra is a közfoglalkoztatás valamely elemére vonatkozott. A piac önerejéből mindössze 16 755 fős munkaerőigényt támasztott a nyolcadik hónapban. Ezzel párhuzamosan a hó folyamán 42,5 ezer állás szűnt meg, viszont az idei év vonatkozásában egyelőre még pozitív a mérleg. Augusztus végéig ugyanis a 495 ezer megszűnt pozícióval párhuzamosan 497 ezer új lehetőség is megnyílt az álláskeresők számára. Igaz, a nagy számok közel fele egyértelműen a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetők. 

 Forrás: mfor.hu