Egyre inkább elfogadottá válik a távmunka a hazai cégeknél is. Az alkalmazottak szempontjából talán már senkinek sem kell részleteznünk az előnyeit, ugyanakkor a munkáltatók is jól járnak a home office rendszerével. Mik a legnagyobb előnyei és veszélyei a lehetőségnek? A Privátbankár cikke erre keresi a választ.

Senki sem szereti a napi utazgatást, és csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a munkahelyük közelébe költözzenek. A felesleges buszozás és autózás elkerülése amellett, hogy pénzt spórol az alkalmazottaknak is, a munkamoráljuknak is jót tesz.

Hatékonyabb munka

A Stanford Egyetem kutatása szerint az otthonról dolgozó alkalmazottak 13 százalékkal hatékonyabbak, mint akik ugyanezt az irodából teszik.

Kisebb irodaköltségek

Egyrészt ha rendszeresen távolról dolgoznak a munkatársak, sokkal kisebb iroda is megfelel a cégnek, hiszen nem kell mindenkinek saját asztal és munkatér.

Másrészt az egyéb kiadások is sokkal alacsonyabbak lesznek, az IBM például közel 100 millió dollárt spórolt az irodai snackeken és kávén mióta bevezették a rendszeres távmunkaprogramot.

Munkaerő a világról bárhonnan

Ugyan ez még itthon gyakorlatilag elképzelhetetlen, de külföldön egyre inkább bevett, hogy akár más országban is felvesznek dolgozókat, összeszedve a legtehetségesebb és legmotiváltabb munkaerőt. Ez a távmunka intézménye nélkül elképzelhetetlen lenne, ráadásul az olyan eszközök, segítségével mint a Skype, a Workplace Facebook, vagy a Basecamp, csak hogy egy párat említsünk, távolról is jól ellenőrizhető a munka.

Nem esnek ki annyira sokat a munkából a dolgozók

Egy hányós, rosszulléttel járó vírus az irodában rémálom, míg otthonról csak kellemetlen, egy nem túlságosan beteg dolgozó távolról is el tudja végezni a munkáját. Ráadásul a home office rendszerének köszönhetően annak is kisebb lesz az esélye, hogy a dolgozók végigfertőzik egymást.

Szintén nagy előny, hogy egy távolról dolgozó munkavállaló sokkal kevésbé vágyik rá, hogy nyaralni menjen, hiszen így több időt tud tölteni a családjával és kevésbé akar majd egyik napról a másikra szabadságra menni.

Mik a hátrányai a távmunkának?

1. A gyakori távmunka egyik legnagyobb hátránya nem is feltétlenül az elvégzett feladatokban jelentkezhet, hanem abból, hogy nem épül ki egy összetartó alkalmazotti kör, és a személyes kapcsolatok nagyon lazák maradnak, amely idővel a csapatmunkára és akár a cég iránti lojalitásra is kihathat.

2. Komoly problémát jelenthet a kommunikáció is, különösen nagyobb csapatok esetén, több ember összehangolt munkáját messziről irányítani nehéz, még akkor is, hogyha egyébként erre a problémára egyre jobb programok ajánlanak megoldást.

3. Hatékonyan távolról dolgozni csak nyugodt környezetben lehet, és bár a család közelsége az alkalmazott hangulatának és moráljának mindenképpen jót tesz, visítozó kisgyerekek mellett nehezebb érdemleges munkát elvégezni.

4. Problémát jelenthet az is, hogy sok munkahelyen a belső szervereken történő feladatvégzés miatt szükség lehet céges számítógépekre is, amelyek a távolról dolgozóknál még fontosabbá válnak, ezzel is plusz költséget jelentve.

Alapvetően ma a legtöbb hazai multicégnél hetente egy-két nap home office nap az, ami még megengedett, és ez tűnik a legjobb megoldásnak, mivel nagyon kevés olyan terület van, ahol a teljes távmunka megoldható.

Forrás: Privátbankár