Közzétette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a tagországok szegénységi adatait. A magyar számok már egy fél éve ismertek ugyan, de most nyílik lehetőség ara, hogy ezeket összevessük a az összes többi ország helyzetével.

A jó hír, hogy az EU-ban folyamatosan csökken a szegénység, és tavaly a válság előtti szint alá süllyedt. Egészen pontosan az unió lakosságának 23,4%-a él "a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatával". A magyar arány ennél magasabb, 26,3%-os, de szintén csökkenő tendenciát mutat. A régióban a lengyeleknél és a románoknál csökkent igazán nagy mértékben a szegénységi mutató, de utóbbi még így is a második legrosszabb eredményt mutatja fel. Érdekesség, hogy a legalacsonyabb értéket Csehországban regisztrálták. Egyébként az jövedelemkülönbségekre vonatkozó észak-déli megosztottság a szegénységi mutatókban is visszaköszön, Dánia, Finnország a mezőny elején, Görögország, Olaszország, Spanyolország pedig a végén található.

 

A mutató egyébként három részből áll elő. Jól állunk az alacsony munkaintenzitású családok arányát illetően (tavaly 8,2%, a válság előtt 12%-on állt a mutató), a súlyosan deprivált helyzetben lévők aránya viszont még mindig igen magas. Utóbbi 16,2%-os értéke a negyedik legnagyobb az EU-ban. (Ez a mutató 9 szegénységi ismérvet vizsgál, amelyek jövedelemre, a háztartások ellátottságára vonatkoznak, és 4 teljesülése esetén kerülnek ebbe a kategóriába a családok.)

Itt lehet böngészni a részletesebb adatokat.

 Forrás: Portfolio