Sok budapesti autóbuszvezető a felmondását fontolgatja, miután a BKV havi bruttó 400 ezer forintot ígér a most jelentkező járművezetőknek. Az erről szóló szórólapok a napokban jelentek meg. A dolgozók azért vannak felháborodva, mert sokuk fizetése kevesebb, mint amennyit az újaknak ajánlanak – írja a Népszava.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint döbbenetes hibát követ el a cég vezetése, ha először nem rendezi a régiek elmaradt béreit. Nemes Gábor azt elismerte, hogy szükség van új sofőrökre, hiszen a BKV amúgy is létszámhiánnyal küzd, ráadásul a 3-as metró felújítása miatt a korábbinál is több buszjáratra lesz szükség. A szakszervezeti vezető azonban utalt rá, hogy a szórólap megjelenése feszültséget okozott, az érintettek a távozás gondolatával foglalkoznak. Ez viszont katasztrófával fenyeget, minthogy a mostani feladatokat is csak nehezen tudják ellátni.

Nemes Gábor, a Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet levélben kéri Bolla Tibor vezérigazgatótól, hogy közölje, hány régi dolgozónak van még 400 ezer forint alatt a havi bére. Az érdekvédők egyúttal felszólítják a vezetést, hogy sürgősen szüntesse meg a kritikus bérkülönbséget, mert az érintett sofőrök távozása tragikus következményekkel járhat. Nemes Gábor emlékeztetett rá, hogy az EKSZ éppen az ilyen bérfeszültség elkerülésére javasolta már nyár elején a jövő évi bértárgyalások megkezdését. Ha már érdemi egyeztetések folynának a januártól várható százalékokról, akkor a régi munkavállalók némileg nyugodtabban vennék az újaknak ígért kiemelkedően magas fizetés hírét is, mert bízhatnának benne, hogy ők sem fognak lemaradni - vélte az elnök.

Forrás: Népszava