A Kéményseprők Országos Szakszervezete október végén demonstrálni fog a kötelező kéményseprés eltörlése ellen, az ellenzék pedig melléjük állt.

Pénteken küldte vissza Áder János köztársasági elnök az Országgyűlésnek azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntetné a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését.  Az államfő emellett jogalkotási, jogszabályszerkesztési kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban, és arra kérte az Országgyűlést, hogy tárgyalja újra a jogszabályt, majd jelzései megfontolásával fogadja el ismét.

Ennek kapcsán hangzott el Vámos Csabától az ATV Start című műsorban, hogy évről-évre egyre nagyobb az a szám, akiket érint bármilyen formában a kémények körül kialakult probléma. „Az elmúlt években, amikor még gyakoribb volt az ellenőrzés, évente mintegy 9-11 fő vesztette életét szén-monoxid mérgezésben, sajnos mióta a legveszélyesebbnek mondható gázkémények ellenőrzését két évente egyetlen alkalomra csökkentette a kormány, azóta ez a szám eléri a 28-at is” – mondta.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke hozzátette: meg akarják védeni a családokat a felelőtlen politikusoktól, a hónap végére pedig demonstrációt szerveznek, ahol a teljes ellenzék mögéjük állt.

„Izzadságszagú indoklás”

Jelenleg kötelező Magyarországon is a kémények felülvizsgálata, a kedden elfogadott törvény viszont ezt állította volna át önkéntes alapra. Áder pedig ezt küldte vissza megfontolásra a parlamentnek pénteken. Az elnök azt is elmondta, hogy a kémények ellenőrzése több mint 50 éve kötelezően működik az országban, teljesen indokoltan.

Vámos szerint Áder János helyesen tette, hogy visszaküldte, és reméli, hogy az országgyűlési képviselők meggondolják magukat. „Felelős döntést hozott azzal, hogy nem pártpolitikai kérdésként kezelte a magyar társadalom élet- és vagyonbiztonságát” – mondta.

Vámos izzadságszagúnak találta azt az indoklást, hogy a döntéshozók a lakosság időbeli és adminisztratív terheit akarják csökkenteni. „Eddig az adminisztratív teher annyit jelentett az ügyfélnek, hogy aláírta a tanúsítványt, amit a kéményseprő kitöltött. Az időbeli terhet sem mondhatjuk, mert az új törvény bevezetésével pontosan a kéményseprők javaslatára került be a BM rendeletbe, hogy 15 nappal korábban kelljen értesíteni az ügyfeleket, mert mi is tudjuk, hogy az emberek dolgoznak. Azt viszont meg kell érteni, hogy a kéményseprők csak napközben természetes látási viszonyok mellett tudnak dolgozni” – fogalmazott.

Szlovákia az ellenpélda

Az érdekképviseleti vezető a beszélgetés során elmondta: vannak olyan országok, ahol egyáltalán nem ellenőrzik a kéményeket, de meglepetésre nem keleten, sokkal inkább nyugaton kell keresgélni az ilyen országokat. Vámos szerint az olyan nyugati országok jelenthetnek negatív példát, mint Hollandia, Belgium vagy éppen Franciaország, ahol állítása szerint „többezres a kéménytüzek száma, több tízes, százas a kategória a szén-monoxid-mérgezések tekintetében.”

„Szlovákiában sokáig nem volt kötelező a kéményellenőrzés. Amikor a Fico-kormány érzékelte a problémákat, tavasztól ismét kötelezővé tették, sőt megnövelték az ellenőrzési periódusok számát. Egy felelős döntéshozó a statisztikákra odafigyel, és ez alapján hozza meg a döntéseit” – magyarázta.

Forrás: atv.hu