Leszavazta az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának fideszes többsége azt a törvényjavaslatot, amelyet a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea nyújtott be december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról – közölte Szabó. 

A Párbeszéd a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egyeztetve nyújtotta be a javaslatot, az MSZP-s és a jobbikos képviselők támogatták is azt a bizottságban, de a fideszes többség végül elvetette. A Párbeszéd szerint ezzel a kormánypárti képviselők ismét „a dolgozó emberekkel szemben foglaltak állást, így a szakszervezetek által kezdeményezett népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók karácsonyi tehermentesítésére”.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik aktivistája, a Vasashoz tartozó Bíró Zoltán ugyanis nemrég népszavazást kezdeményezett december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról, a népszavazás kiírásához november 28-ig kellene 200 ezer aláírást összegyűjteni.

A népszavazási kérdés úgy szólna: Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

A Magyar Szakszervezetek Szövetsége által végzett kutatás szerint egyébként a munkavállalók 96 százaléka támogatná az új szünnap bevezetését. Szerintük nemzetgazdasági szempontból nem lenne negatív hatása a plusz egy munkaszüneti napnak, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára viszont legutóbb arról beszélt, hogy szerinte 50-70 milliárd forint kiesést jelentene a magyar gazdaságban egy újabb munkaszüneti nap.

Forrás: HVG