Az első Fair Play Nappal azt üzenik, hogy ha CD-t már nem is vásárol senki, de egy streaming szolgáltatásra ildomos lenne előfizetni, esetleg koncertjegyet vásárolni – írja a Válasz.

Három tény a 2016-os Zeneipari Jelentésből:

  1. A zenehallgatók negyede 0 forintot adott ki zenefogyasztásra az adatfelvételt megelőző egy évben, beleértve az élőzenét és a hangfelvételeket is. A megkérdezettek kevesebb mint 40 százaléka költött bármennyi pénzt CD-re, digitális vásárlásra vagy streaming-előfizetésre.
  2. 2015-ben a magyar könnyűzenészek bevételének alig 11 százaléka származott fizikai adathordozók eladásából, és 3 százaléka digitális értékesítésből. A többi bevétel fellépésekből, a közös jogkezelőktől befolyt jogdíjakból, tanításból és pályázatokból jött össze.
  3. A zenészek zenéhez köthető jövedelme még egy „jó évben” sem éri el a kétmillió forintot, míg egy „rossz évben” a fél millió forintot sem. Vagyis egy jó évben minimálbér körüli jövedelemre tesznek szert, egy rossz évben pedig a zene csak kiegészítő szerepet tölt be jövedelmükben. A zenészek 72 százalékának így más jövedelemforrása is volt.

Mindez nem azért van, mert a zenéjükre kutya sem kíváncsi. Zenét szinte mindenki hallgat, csak hát ingyen is hozzá lehet jutni a YouTube-on és torrentoldalakon. Korábban egymást érték a kalózkodás elleni akciók, de ez nem vezetett eredményre, inkább visszaütött, hogy megszégyenítették és tolvajnak nevezték az illegális letöltőket.

Az idén először megrendezett Fair Play Nap inkább pozitív üzenetet fogalmaz meg. Azt kérik a rajongóktól, hogy tudatosan, fair módon fogyasszanak zenét.

Egy hanghordozó megvásárlásával, a hivatalos online zeneáruházak használatával, a streaming szolgáltatásokra – Spotify, Deezer, Apple Music – való előfizetéssel, vagy amikor koncertre megyünk, a tisztességes zenefogyasztásért teszünk.

A  ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésének üzenete, hogy a művészi produktum létrehozása jelentős befektetést igényel, óriási energiákat emészt fel, eredményét a fogyasztónak ugyanúgy meg kell fizetnie, mint bármilyen mást termékét. A zenei alkotók anyagi elismerése kölcsönös érdek, mert a fogyasztó jó zenéket szeretne, a zenéből élő alkotóknak pedig ehhez bevételre van szüksége.

Október 26-án országszerte koncerthelyszíneken és a csatlakozó zenei alkotók online felületein találkozhat a közönség a Fair Play Nap üzenetével, egy rövid videó képében amelyben elmondják, miért fontos zeneipályájuk alakulásában a fair play. A kampányban számos népszerű hazai zenekar, többek között a Lóci játszik, a Margaret Island, a Drastic Putto, a Váczi Eszter Quartet és Jónás Vera is kiveszi részét.

Forrás: Válasz