Egyelőre nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy a szakszervezetek, egyéb szervezetek hány aláírást gyűjtöttek a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításával kapcsolatos népszavazás kiírásához. A Magyar Idők kérdésére megoszlott az érdekképviseletek véleménye azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalók körében mennyire ismert az újabb munkaszüneti nap bevezetésének lehetősége. Úgy tudjuk, a dolgozók jelentős része nem is értesült az aláírásgyűjtésről. A népszavazás kiírásához szükséges kétszázezer aláírást november végéig kell összegyűjteni.

Nem tudnak pontos adatokkal szolgálni a munkavállalói képviseletek arról, hogy eddig mennyi aláírást sikerült összegyűjteni a szükséges kétszázezerből ahhoz, hogy a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazást kiírják. A határidő november 28. Úgy tudjuk, a dolgozók jelentős része nem is tudja, hogy folyamatban van az aláírásgyűjtés, de olyanok is vannak, akiket különösebben nem érint a kérdés, mivel nem kell dolgozniuk december 24-én. Ilyen aktivitás mellett azonban az esetleges referendum eredményessége is kétséges lehet.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke kérdésünkre azt közölte: a kezdeményezés legnagyobb támogatójaként hozzájuk futnak be az aláírásgyűjtő ívek, ám az eredményeket csak a jövő héttől kezdik feldolgozni. A termelői szektorban jelen lévő érdekképviselettel kapcsolatban lévő aktivisták leginkább a munkahelyeken, buszokon íratják alá az íveket a dolgozókkal, de nagy, országos kampányról nem lehet beszélni. Az alelnök azt közölte, egyelőre csak arról vannak adatok, hogy az aláírást gyűjtők hány ívet kértek ki, ezek alapján kétszázezer fő feletti aláíróra számítanak. Fontos, hogy több aláírás gyűljön össze a formai hibák miatt esetlegesen érvénytelen szignók miatt. Ráadásul a nem leadott ívek költsége papíronként ezer forint, amelyet adott esetben a Vasas átvállal.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke

– A dolgozói fórumokon nincsenek az aláírásgyűjtésre figyelmeztető felhívások a kereskedelemben működő reprezentatív szervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete részéről, így a munkavállalók jelentős része nem is tud erről a lehetőségről – hívta fel a figyelmet Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke kiemelte: mint munkavállalói érdekképviselet támogatják az új pihenőnapot, ám a szakszervezet elsősorban a kereskedelmi alkalmazottaknak szeretné elérni a munkamentességet erre a napra.

Bubenkó Csaba, aKereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke arról beszélt: nem tapasztalható akkora támogatás, érdeklődés az új munkaszüneti nap bevezetésére, mint amekkorára a kezdeményezők számítottak, de részt vesznek az aláírásgyűjtésben. Emlékeztetett: a kormány álláspontja szerint a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseleteknek kellene egyezségre jutniuk, ám a munkaadók hallani sem akarnak az új munkaszüneti nap bevezetéséről. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője szintén arról számolt be, hogy kevéssé ismert az aláírásgyűjtés, és sokakat nem mozgat meg a kérdés.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke

Magánszemélyek, valamint szakszervezeti tagok, illetve ellenzéki pártok is gyűjtik az aláírásokat, ám megkeresésünkre a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem tudott pontos adatokkal szolgálni. Kordás László elnök kiemelte: az igényelt aláírásgyűjtő ívek számából arra lehet következtetni, hogy jól halad a gyűjtés. A tagok elsősorban székházakban, munkahelyeken, megyei kirendeltségeken gyűjtik a szignókat.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke

A Párbeszéd már benyújtotta az Országgyűlésnek a kapcsolódó javaslatát, ám azt a képviselők – a kormánypártok nem szavazataival együtt – nem fogadták el.

Forrás: Magyar Idők