Több híradásban is szerepelt, hogy kevés a tűzoltó Magyarországon, és az állomány is elöregszik. Az okok között szerepel az alacsony a fizetés, a korkedvezményes nyugdíj eltörlése, és a különféle kedvezmények megvonása.

A hivatásos állomány átlagéletkora az országban 2010-ben 35,5 év volt, jelenleg 39,5 év, míg Baranyában 2010-ben 32 év volt, jelenleg 36 év. A hivatásos állomány, ezen belül a beavatkozó tűzoltók létszáma az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett, mondta el a bama.hu-nak Fábián Lilla, a megye katasztrófavédelmi szóvivője. Baranyában a rendszeresített, készenléti feladatokat ellátó létszámhelyek nyolc százaléka betöltetlen. Hamarosan ez a felére csökken, hangsúlyozta a szóvivő, hiszen jelenleg tizenegy leendő baranyai tűzoltó végzi tanulmányait, hogy 2018 februárjában, a tűzoltói végzettség megszerzése után megkapja kinevezését. A cél, hogy jövő év végéig minden üres tűzoltói létszámhelyet feltöltsenek.

A szervezetet elhagyók száma az elmúlt években folyamatosan csökkent – tudtuk meg. Öt évvel ezelőtt még negyvennyolc hivatásos állományú szerelt le a tűzoltóságoktól, 2016-ban mindössze hatan. Egy pályakezdő beosztott tűzoltó fizetése összesen 229. 968 forint havonta – de ez az összeg a kiindulási alap, mivel a szervezeten belül szerzett speciális képzettségekkel, iskolai végzettségek megszerzésével és a szolgálati idő növekedésével a fizetés is folyamatosan emelkedik.

Forrás: bama.hu