Legalább 30-35 ezer munkavállaló hiányzik jelenleg a kereskedelemből – mondta az InfoRádiónak a Vállakozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Kereskedelmi Tagozatának elnöke. Krisán László szerint a munkaerőhiány akár fennakadásokat is okozhat a csúcsidőszakokban, például karácsonykor.

Eddig a munkanélküliség volt a legfőbb probléma, most azonban a leginkább élő munkaerőt igénylő ágazatban, a kereskedelemben legalább 30-35 ezer betöltetlen hely van, – tájékoztatott a VOSZ Kereskedelmi Tagozatának elnöke. A munkaerőhiány jelentős gondot okoz, amire minél hamarabb megoldást kell találni – hangsúlyozta Krisán László.

A bérrendezés egyedüli megoldásként nem alkalmazható,

hiszen akkora különbség van a nyugat-európai és a hazai bérszínvonal között, hogy csak fokozatosan lehet emelni a fizetéseken. Más módszert is alkalmazni kell, így például foglalkoztatni lehet nyugdíjasokat, kismamákat, valamint megváltozott munkaképességű személyeket. 

A karácsonyi szezonban fel kell készülni a vásárlói rohamra – emelte ki Krisán László. Ez egyrészt segíthet elérni a 10 ezer milliárd forintos bevételi „álomhatárt”, másrészt a munkamennyiség is növekedni fog.

A munkaerőhiány akár fennakadásokat is okozhat ebben a sűrű időszakban, de a kereskedelem mindig kreatív szakma volt, és képes volt megoldani ezeket a helyzeteket - fejtette ki.