Bojkottot hirdet a Magyar Orvosi Kamara ellen dr. Drajkó Zsombor fogorvos, a kamara tagja, aki szerint a jövőre több mint 70 százalékos tagdíjemelést tervező szervezet egyáltalán nem szolgálja az orvostársadalom érdekeit, nem lép föl a hálapénz ellen, gazdálkodása pedig átláthatatlan – írja a 444.hu.

Drajkó online petíciót indított, és arra kérte orvostársait, addig ne fizessenek tagdíjat, amíg alapvetően nem változik a kamara működése. A tegnap közzétett petícióhoz eddig 250-en csatlakoztak.

A Magyar Orvosi Kamarának körülbelül harmincezer tagja lehet, minden Magyarországon praktizáló orvos, minthogy a tagság kötelező. Sokak szerint épphogy az Orbán-kormány által ismét bevezett kötelező kamarai tagság korrumpálta a szakmai érdekképviseletet: míg a korábbi kormányok alatt a szervezet igen aktívnak mutatkozott, rendszeresen fellépett az egészségyügyet rosszul érintő döntésekkel szemben, tiltakozott, szervezkedett, kommunikált, lépten-nyomon konfrontálódott a hatalommal, de az utóbbi években már nem tesz látható erőfeszítéseket.

Drajkó szerint felháborító, hogy a kamara hallgat a magyar egészségügy legsúlyosabb problámájáról, a hálapénzről. Még csak állasfoglalást sem adott ki, nemhogy megoldási javaslatokon dolgozna. A Rezidensek és Szakorvosok Országos Szövetsége (Reszasz) által készített Szinapszis 2016 felmérés szerint a magyar orvos 96 szazaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni. „Ezek után tényleg nevetséges, hogy a kötelező szakmai érdekképviseletünk nem áll ki a hálapénz ellen, nem áll az orvostársadalom többsége mögött” – mondja a petíciót elindító fogorvos. A kamara tehát annak a szűk szakmai érdekcsoportnak az érdekeit védi, amely a hálapénzrendszer kedvezményezettje.

A petíció a kamara átláthatatlan pénzügyeit is emlegeti, ezzel kapcsolatban Drajkó emlékeztet dr. Kunetz Zsombor esetére. Kunetz – szintén az orvosi kamara tagja – megpróbálta kikérni a kamara költségvetését, hogy megtudja, hogyan használják föl a tagok befizetéseit, illetve milyen jövedelemhez jutnak a vezetők. A kamara először 88 ezer forintot kért az adatokért, majd ugyan közzétette a költségvetést (ekkor derült, hogy a kamarai elnök, Éger István havi bruttó egymilliót kap), de etikai eljárást kezdeményeztek Kunetz ellen, és megrovásban részesítették.

Drajkó petíciójához csatlakoztak az 1001 Orvos Hálapénz Nélkül csoport tagjai, és szeretné megnyerni az ügynek a Rezidensek és a Szakorvosok Országos Szövetségét valamint a Magyar Rezidensszövetséget is.  

Forrás: 444.hu