Halasi Zoltán: Mivel az eljárásban sértettként szereplő szakszervezet vagyona több ezer tag pénzéből jött létre, különösen erős társadalmi érdek fűződik a hűtlen kezelés felderítéséhez – írja a Magyar Hírlap.

 A nyomozás folytatásának elrendelését, alaposabb vizsgálatot szeretne a vasutas-szakszervezet Gaskó István ügyében, ezért panasszal élt az eljárás megszüntetéséről szóló határozattal szemben.

Gaskó István

Kiderült, valóban megszüntették a nyomozást a Gaskó-ügyben, mégpedig éppen november 6-i keltezéssel, amint arról a VDSZSZ Szövetség már október 28-án (!), a taggyűlését követően kiadott közleményében hírt adott. (Emlékeztetjük olvasóinkat arra, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás 2015 nyarán vált meg Gaskótól, éppen azon ügyek miatt, amelyekkel kapcsolatban – a szakszervezet feljelentésére – a nyomozás zajlott. Miután 2016 januárjában a Liga elnöki székét is elvesztette, már csak a VDSZSZ Szövetséget vezeti, azt a szervezetet, amely csupán néhány száz főt számlál, mióta kizárta a tagságának 94 százalékát adó VDSZSZ Szolidaritást.)

Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, különösen súlyos aggályokat vet fel a büntetőeljárás lefolytatásával kapcsolatban, hogy az ügy érintettje a határozat tartalmáról előzetesen értesülhetett. Ez megkérdőjelezi a törvényes eljárásba vetett bizalmat – fogalmazott.
A nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot – november 9-én – a VDSZSZ Szolidaritás is megkapta, benne a részletes indoklással mind a nyolc részüggyel kapcsolatban.

(A vagyonkezelési visszásságokkal összefüggő különböző feljelentésekről annak idején lapunk már beszámolt, így például a VDSZSZ Szövetség, a VDSZSZ Szolidaritás és a Liga közötti pénzmozgásokról, a sztrájkalap titokzatos megcsappanásáról vagy a volt elnök szakszervezeti bankkártyával történő költekezéséről.)

A határozat áttanulmányozása után a VDSZSZ Szolidaritás nevében eljáró Halasi Zoltán panaszt nyújtott be a nyomozást lefolytató BRFK Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálynál, illetve a Fővárosi Főügyészségen, mivel álláspontja szerint a döntés jogszabálysértő. A VDSZSZ Szolidaritás vezetője közölte, a nyomozás közel két és fél éves időtartama ellenére egyes feljelentési témakörök teljes kivizsgálása nem történt meg, a szakszervezet által a hatóságnak átadott iratokat nem vették figyelembe, az általuk indítványozott tanúkihallgatások, szembesítések nem történtek meg. A rendőrségi indoklásnak arról a részéről, hogy bizonyos dokumentumok nem álltak rendelkezésre, Halasi kijelentette, ebben az esetben vizsgálni kellett volna, ki a felelős a kérdéses iratanyag hiányáért. Mivel pedig az indoklásban szerepel Gaskó István neve a vagyonkezelői felelősség, illetve a szakszervezeti bankszámlák és bankkártya feletti rendelkezés tekintetében, ezért indokolt lett volna a volt elnök, valamint a gazdasági alelnök és a könyvelő tanúkénti meghallgatása is, amire nem került sor. Mivel a gazdálkodásban kulcsszereppel bíró érintettek meghallgatása elmaradt, így a bizonyítási anyag egyoldalú, nem pártatlan, a nyomozást megszüntető határozat pedig megalapozatlan – véli Halasi Zoltán.

A szakszervezet elnöke hozzátette, a nyomozati cselekményekről sem előzetes értesítést, sem érdemi tájékoztatást nem kaptak az eljárás folyamán, iratismertetésen sem vehettek részt, ezért nem gyakorolhatták sértetti jogukat, pedig szerinte segíthették volna a tényállás felderítését. Halasi hangsúlyozta, mivel az eljárásban sértettként szereplő szakszervezet vagyona több ezer tag pénzéből, illetve állami támogatásból jött létre, ezért erős társadalmi érdek fűződik a színlelt ügyletek, hűtlen kezelés felderítéséhez. Ezért alaposabb vizsgálatot, a nyomozás folytatásának elrendelését kérik.

Forrás: Magyar Hírlap