Nyereséges és elektromos - A szentgotthárdi Opel megmarad, és ha lesznek is leépítések, az emberek találnak munkát a vasi járműipari cégeknél – írja a Szabad Föld.

 Október közepén vált meg az Opel Szentgotthárd Kft. száz kölcsönzött dolgozótól, korábban pedig létszámstopról beszéltek a városban.

A hír azért okozhatott bizonytalanságot, mert nyilvánossá vált, hogy az Opelről új tulajdonosa, a Peugeot-Citroën (PSA) kizárólag saját motorokban gondolkodik.

A PSA viszont egy hete új stratégiával állt elő, amely szerint „nyereséges, elektromos és globális lesz az Opel/Vauxhall”. A szentgotthárdi gyár szóvivője, Kaszás Zoltán lapunknak úgy nyilatkozott, még nem lehet tudni, hogy ez konkrétan mit jelent a gyár munkavállalóinak, de az Opel az összes európai gyárát megtartja, így a szentgotthárdit is.

A Vas és Zala megye legnagyobb iparvállalatait összefogó Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezetője, Szijártó Zsolt lapunknak azt mondta, hogy az Opel számára az elektromosautógyártás nagy lehetőséget jelent. Mivel a szentgotthárdi üzem „flex”, az áttérés sem jelent problémát. A munkaerő szempontjából nincs ok aggodalomra, a régió járműipara több ezer embert fel tud szívni.

A vasi cégeknek leginkább a munkaerőhiány okoz problémát, amelyet márukrán, szerb kölcsönzött munkavállalókkal próbálnak enyhíteni. A gotthárdi ipari park több cégénél is folyamatos a felvétel, emellett az AMES a héten jelentette be, hogy porkohászati üzemével 75 új munkahelyet hoz létre Gotthárdon.

A 3,5 milliárd forintos beruházásnak örülhet a város képviselő-testülete is. Ott ugyanis leginkább attól tartanak, hogy az Opelt érintő változások miatt csökken az iparűzési adóból származó, mintegy 1,4 milliárd forint bevétel, amelynek jelentős része eddig az Opeltől folyt be.

Forrás: Szabad Föld