Előírhatja-e a munkáltató az adott munkakörhöz szakképzettség meglétét? Alkalmazhatja-e ugyanabban a munkakörben a szakképzettséggel rendelkező, illetve a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalót ugyanazon a feorszámon, csak más bérrel, tekintettel arra, hogy egyik munkavállaló szakképzett, a másik nem? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

A munkáltató akkor is előírhatja az adott munkakör ellátásához szakképzettség meglétét, ha azt jogszabály nem teszi kötelezővé. Szakértőnk álláspontja szerint, ha erre sor kerül, a munkáltató köteles betartani az általa alkotott szabályzatot vagy alkalmazott gyakorlatot, azaz csak kvalifikált munkavállalót foglalkoztathat az adott munkakörben.

Ugyanakkor annak sincs kizáró oka, hogy azonos munkakörben, azonos feorszám alatt létesítsen munkaviszonyt olyan munkavállalóval, akinek van, illetve olyannal, akinek nincs meg az előírt szakképzettsége (kivéve tehát, ha azt jogszabály kötelezővé teszi). Erre figyelemmel pedig jogszerűen különbséget tehet az alapbérek között, azaz – a kérdésre válaszolva – eltérhetnek a munkabérek.

A munka törvénykönyve 12. paragrafusának (3) bekezdése szerint ugyanis a munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerőpiaci viszonyokat kell figyelembe venni.

Forrás: adozona.hu