Az idén nagyjából hétszáz egészségügyi dolgozó kért külföldi munkavállalásra jogosító papírokat. Igaz, nem biztos, hogy közülük mindenki el is megy. A munkaközvetítők szerint aki tehette, már elhagyta a hazai kórházakat. Most inkább a magánszektor csábítja el az orvosokat az államiból – olvasható a HírTV oldalán.

Tele van a váró a sajószentpéteri orvosi rendelőben. A környéket ellátó hat körzetre egy ideje már csak öt orvos jut. A gazdátlan praxisra hónapok óta nincs jelentkező. Az egyik várakozó azt meséli, az egyik közeli faluból járnak ide a családjával, mert ott még ennél is rosszabb a helyzet. Országosan több százezer embernek nincs állandó háziorvosa.

Két olyan nap van, amikor jár ki felnőttorvos, de az egyikre nem lehet számítani, mert az hol van, hol nincs, mint a mesében – mondta Csontos Lajosné.

Nemcsak a háziorvosok, de a szakorvosi rendelők is túlterheltek.

Sajnos nekünk kell megküzdenünk azzal a problémával, hogy a betegek nem értik, hogy nekik most van panaszuk, de bizonyos szakvizsgálatra nem kapnak csak hat hónap múlva időpontot – mondta Kassai Tibor háziorvos.

A hosszú várakozásnak két oka van: vagy nincs elég pénz a vizsgálatokra, vagy nincs elég orvos, aki ellátná a betegeket. Ez utóbbi, vagyis az orvoshiány pedig nem enyhül. Sőt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint január óta újabb 700 orvos vagy ápoló kért engedélyt külföldi munkavállalásra. Tavalyhoz képest valamit javult ugyan a helyzet, de a közellátás továbbra is komoly problémákkal küzd – állítja a Hír TV-nek nyilatkozó egészségügyi közgazdász.

Hiába adott tavaly 107 ezer és az idén is plusz 100 ezer forintot az orvosoknak, nincs pozitív következmény. Az, hogy jobbak az elvándorlási adatok, alapvetően annak köszönhető, hogy a magánegészségügyi ellátás belépett, tehát nem mennek el külföldre, viszont elmennek a szektorból, csak éppen magánegészségügyi szolgáltatóhoz, ezért az adatok megtévesztők – mondta Sinkó Eszter.

Így viszont éppen azok járnak rosszul, akiknek nincs pénzük magánrendelésre menni. Ráadásul a komolyabb beavatkozásokat továbbra is az államiban tudják csak elvégezni, hiszen a magánszektor jellemzően egynapos sebészeti beavatkozásokat és szakorvosi vizsgálatokat vállal.

Forrás: HírTV