Vállalati szinten már nem orvosolható a munkaerőhiány - ismerik el az állami cégeknél. A kormány segítségét kérik.

 A következő hetekben kezdődnek az állami vállalatoknál a jövő évre előirányzott, átlagosan 12 százalékos béremelés felosztásával kapcsolatos tárgyalások - írta a Magyar Idők.

Tavaly az állami közszolgáltató cégeknél - a postánál, a Volán-társaságoknál, a MÁV-nál, valamint a vízügyi ágazatokban - kötöttek hároméves, összesen átlagosan 30 százalékos bérmegállapodást. Az idén így 13-15 százalékkal nőttek a fizetések, de a munkaerőhiány továbbra is fennáll.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a lapnak elmondta: már korábban kezdeményezték egy új fórum létrehozását a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának mintájára, ez reményeik szerint már januárban összeülhet. A várhatóan hamarosan megalakuló fórumon képviseltetnék magukat az állami vállalatok vezetői, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint a szakszervezetek. Tavaly a felek már tárgyalóasztalhoz ültek a hároméves bérmegállapodás megkötésekor.

Palkovics szerint közösen kell megoldást találni a munkaerőhiány enyhítésére, mivel a problémát csak nemzetgazdasági szinten lehet kezelni, vállalati szinten már nem orvosolható a jelenség.

Példaként említette a Volán-társaságokat, ahol a buszsofőrök iránti nemzetközi kereslet is hatalmas. Ráadásul a magánszféra is konkurenciát jelent, még akkor is, ha jövőre az ágazatban további 10-12 százalékkal nőnek a fizetések.

A szakszervezeti vezető szerint a béremelés mellett a cafeteria-keret bővítése, a biztosítások, egészségügyi járandóságok szélesítése, valamint egyéb szociális intézkedések bevezetése is segíthet.

Forrás: HVG