A következő hónapokban tovább erősödik a júliusban létrejött nyugdíjas-szövetkezeti rendszer, mivel a dolgozni vágyó idősek a takarékokban, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének képviseletein is regisztrálhatnak – tudta meg a Magyar Idők. A múlt héten megalakult, a szövetkezeteket tömörítő érdekképviselet pedig a toborzás megkönnyítése mellett abban is segít a jövőben, hogy a nyugdíjasokat ne érjék visszaélések. Jelenleg már 76 szövetkezetet jegyeztek be, de a számuk folyamatosan emelkedik.

– Várhatóan már a jövő év elején, de legkésőbb márciusban minden takarékszövetkezetben regisztrálhatnak a dolgozni vágyó idősek a nyugdíjas-szövetkezetek által nyújtott munkákra – mondta a Magyar Időknek Turi Dénes, a múlt héten megalakult Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) elnöke. Felidézte, az újonnan alakult érdekképviselet fő feladata jelenleg, hogy az ország minden pontjára eljussanak, s az érdekközösségek alakításához, működéséhez szükséges információkat átadják, továbbá, hogy megóvják a dolgozókat a visszaélésektől.

Turi Dénes kérdésünkre kiemelte: a következő hónapokban, legkésőbb tavaszra már a takarékokban is elérhetővé válnak a nyugdíjas-szövetkezeti szolgáltatások. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az informatikai rendszer kiépítését követően – várhatóan tavasszal – a dolgozni vágyó nyugdíjas a takarékszövetkezeti fiókban jelzi az ügyintéző számára, hogy munkát vállalna.

Ezt követően felveszik az adatokat, majd regisztrálják az érdeklődőt, tájékoztatják a rendelkezésre álló munkalehetőségekről. Ennek alapját a szintén nemrég alakult Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet által kínált állásajánlatokra azonnal tudnak jelentkezni az érdeklődők, ráadásul helyben, vagyis a takarék fiókjaiban a szerződést is meg lehet kötni.

Turi Dénes a Közésszel kapcsolatban elmondta, minden munkavállaló érdekképviselete fontos, ám a nyugdíjasokra kiemelt figyelmet kell fordítani. A szövetség a múlt héten alakult, így a jelenleg bejegyzett 76 nyugdíjas-szövetkezet közül még kevesen léptek be. Az elnök arra számít, a következő időszakban is folyamatos lesz az érdekközösségek megalakulása, annál is inkább, mert várhatóan év elejétől több fórumon is hirdetik az új rendszer előnyeit.

Az elnök felidézte, az adatok szerint Magyarországon a nyugdíjasok 2,4 százaléka dolgozik, míg a németeknél ez az arány 11 százalék. Az érdeklődés ugyanakkor hatalmas, így várhatóan a következő években több tízezer idős vállal valamennyi időtartamra munkát. A rendszer előnye, hogy a ­munkavállaló megtarthatja ellátását, ugyanakkor a kedvezményes járulékfizetésnek köszönhe­tően keresetéből mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell levonni. A legkisebb kereset nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél – tette hozzá Turi Dénes.

Nemcsak a takarékokban, de a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) képviseletein is regisztrálhatnak az érdeklődők. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára kérdésünkre kiemelte, az informatikai rendszer még nem áll rendelkezésre, annak fejlesztését a következő hetekben hajtják végre, ugyanakkor a képviseletekben papír alapon el tudják végezni a regisztrá­ciót.

A főtitkár – aki a Közész ellenőrző bizottságának is az elnöke – felidézte, együttműködési megállapodást kötöttek a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel annak érdekében, hogy a dolgozni vágyó idősek mielőbb el tudjanak helyezkedni. Dávid megerősítette: az egyik legfontosabb feladat, hogy a megfelelő fórumokon hirdessék a szövetkezeti formát, valamint segítsék az időseket a rendszer megismerésében.

A közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek megalakulásáról júniusban döntött az Országgyűlés, júliustól lehet bejegyezni az érdekközösségeket. A cél, hogy a diákszövetkezetekhez hasonló eredményeket érjenek el egy éven belül, jövő nyárra százra bővüljön a szövetkezetek, körülbelül 130 ezerre a tagok száma, és mintegy 40 milliárd forintnyi szerződést teljesítsenek évente. Fontos, hogy senki sem kényszeríti munkára az időseket, a szövetkezeti tagság önkéntes alapú.

Munkavédelmi képzést indítanak

Munkavédelmi képzéseket tart a jövőben, valamint tananyagokkal látja el a témában a munkavállalókat a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Erre a célra a két szervezet 33 millió forintos támogatást fordíthat – közölte a Liga. A projekt célja a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó ágazatra szóló komplex munkabiztonsági és munkaegészségügyi témájú tevékenységek megvalósítása országos szinten, a konvergenciarégiókban, valamint a tájékoztató anyagok létrehozása és terjesztése. A fejlesztés eredményeként a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban megvalósul a munkavállalók és munkáltatók célzott tájékoztatása a munkavédelemmel kapcsolatosan, fejlődik a munkavédelmi tudatosság, valamint javul a munkáltatói és munkavállalói elkötelezettség. A Liga és a VOSZ szintén konzorciumi formában nyert további 39 millió forintot a Munkahelyi biztonság és egészség elnevezésű projektben a villamos berendezések gyártásával foglalkozó ágazatokban.

Forrás: Magyar idők