Négy minisztérium és az agrárkamara márciusig előterjesztést készít a kormánynak arról, hogyan lehetne az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó idénymunkásokat az új, e-személyi igazolványukkal regisztrálni. Már létezik egy mobilalkalmazás az idénymunkások gyors bejelentésére, ennek továbbfejlesztését vizsgálja most a kormány. Ha a terv megvalósul, nem kell majd az idénymunkások adatait kézzel felvinni a rendszerbe, elég lesz lecsippantani a személyijüket – írja a zoom.hu.

Olyan egyszerű lesz bejelenteni az idénymunkásokat, mint érintős bankkártyával fizetni a közértben, ha elnyeri a kormány tetszését az az előterjesztés, amit négy minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) készítenek. Az előterjesztést a kormány határozatban rendelte meg 2017. december végén, hivatalosan „az e-személyi igazolvánnyal alkalmazható NFC-chipes, fényképes ellenőrző rendszer kiépítésének és bevezetésének lehetőségeit” kell körüljárni az egyszerűsített foglalkoztatásnál.

Már van idénymunkás-bejelentő alkalmazás

A határozat szövege alapján nem nehéz valami Skynet-szintű disztópiára gondolni, valójában gyakorlatilag csak egy már meglévő mobiltelefonos alkalmazás továbbfejlesztéséről van szó, legalábbis ez derül ki a NAK lapunknak megküldött válaszaiból.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalókat telefonon vagy interneten keresztül kell bejelenteni, ez utóbbi megoldást egy okostelefonos applikáció segíti. Az appban az Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező munkáltatók relatíve gyorsan és egyszerűen tudnak foglalkoztatottakat bejelenteni, legalábbis, ha nem kell túl sok idénymunkás adatait felvinni egyszerre.

 Az e-személyikkel minden sokkal egyszerűbb lenne

A NAK szerint „azoknál a foglalkoztatóknál azonban, akik egy adott munkanapon akár több száz idénymunkást is kénytelenek foglalkoztatni, továbbra is fennáll az a probléma, hogy a bejelentés akár több órát is igénybe vehet, és a bejelentésig nem is állhatnak munkába az idénymunkások, mert egy ellenőrzés során ezt komolyan szankcionálja a hatóság. Ezeknél a gazdálkodóknál az adattévesztés lehetősége is magasabb, aminek szintén büntetési kockázata van.”

Az appba ugyanis több adatot kézzel kell bevinni, egyelőre vonalkódot tud olvasni, ami a TAJ-kártyán és az adókártyán van. Az új, NFC-chipes e-személyikről azonban minden szükséges adatot érintéssel be lehetne húzni, „ezzel a lehetőséggel akár több száz foglalkoztatott bejelentése is könnyen és gyorsan elvégezhető,

és a kézi adatbevitel kiküszöbölésével a hibázás lehetősége is minimálisra csökken” – indokolta a fejlesztés szükségességét a NAK. A kamara szerint az applikáció továbbfejlesztéssel alkalmassá tehető az e-személyi adattartalmának olvasására.

Az NFC-chippel (az angol “near-field communication” rövidítése) szerelt eszközök képesek egymást közt pár centiméteres távolságban adatokat cserélni. Ezt a technológiát használják az érintéses bankkártyák, az e-személyik chipjén többek közt a tulajdonos személyazonosító adatait tárolják.

A KSH adatai szerint a mezőgazdaságban (ahol a legtöbb az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó munkavállaló) a 2016 júniusát megelőző egy év során az egyéni gazdaságokban 71 ezer idénymunkás dolgozott, a gazdasági szervezetekben 57 ezer.

Az előterjesztés március elejére kész lesz

Egyszóval ha az appot továbbfejlesztik, elég lesz csak reggel szép sorban végigcsippantani a munkásokat, pontosabban a személyijeiket. 2016 eleje óta akinek lejár a régi személyije, már új, e-személyit kap, de a cserét lehet idő előtt kérni.

Ami az appot illeti, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (az állam informatikai háttércége, a volt KOPINT-DATORG) készítette a Műszaki Egyetem kollégáival közösen, és rendszeresen frissítik is. Szóval van rá esély, hogy (ha a kormány elfogadja a készülő tervezetet) a fejlesztést meg lehet majd oldani százmilliós közbeszerzés nélkül.

A minisztériumoknak és a kamarának március 1-ig kell elkészíteniük a kormány számára az előterjesztést, a NAK szerint ezért a tervezett fejlesztésről részleteket csak később tudnak mondani.

Forrás: zoom.hu