Nem szavazta meg a képviselő testület az adósságrendezési eljárás megindítását, helyette látszat lépésekkel tolják a felelősséget. Mi lesz így a településen? Üres a kassza, a pletykák szerint már a februári fizetésekre sincs pénz – írja a makohirado.hu.

Meglehetősen furcsa döntést hozott a rendkívül rossz anyagi helyzetben lévő település képviselő testülete azzal, hogy az adósságrendezési eljárás megindítása helyett saját maguk akarják megszorításokkal orvosolni a helyzetet. Miközben nincs mese, lehet lovagolni a szavakon, de a város gyakorlatilag csődben van.

Az önkormányzatnak hatalmas adóssága van, ebből csak a 90 napnál hosszabb ideje fennálló tartozás 6 millió forint. Ilyen esetben a jogszabály szerint kötelező megindítani az adósságrendezési eljárást, csak 60 napot meghaladó tartozás esetén van választási lehetőség.

Maga az adósságrendezési eljárás egy nagyon komoly szankció, gyakorlatilag gyámság alá helyezik az önkormányzatot, egy pénzügyi gondnok ellenjegyzése nélkül semmilyen kifizetés nem történhetne meg. Nem kell szakértőnek lenni hozzá, hogy bárki lássa, ez elég nagy botrány. Ezt akarta minden áron elkerülni a Vetró Józsefné vezette pénzügyi bizottság azzal, hogy egyelőre mindössze a több mint 90 napja lejárt tartozást fizetik ki, és majd házon belül megoldják.

A legnagyobb baj ezzel az, hogy éppen az ilyen trükkös megoldások vezettek a mostani helyzethez. Csanádpalotán, Kovács Sándor halála után tavaly csak polgármestert választottak újat, a képviselő testület többi tagja az elmúlt években a páholyból nézte végig, ahogyan csődbe megy az önkormányzat.

Tavaly decemberben úgy tudjuk, mindent összevetve több mint 100 millió forint fizetési kötelezettsége volt az önkormányzatnak. Ennek mindössze töredéke az a 6 millió forint, amit most kifizetve megpróbálnák megúszni az azonnali csődöt. Nem kérdés, hogy a költségvetés tervezése folyamatosan szabálytalan volt, ahogyan az sem, hogy ez a képviselők és bizottsági tagok szeme előtt történt.

A rendkívüli testületi ülésen Nyergesné Kovács Erzsébet előterjesztésében az szerepelt, el kell indítani az adósságrendezési eljárást. Valószínűleg nem véletlenül, megnyugtató módon, egyszer és mindenkorra csak ezzel a drasztikus megoldással lehet helyretenni a város eddigi kritikán aluli gazdálkodását.

A képviselő testület azonban leszavazta ezt, úgy tűnik az eddigi felelősség tologatás után ismét összezártak az időhúzásért. Egyelőre megbecsülni sem lehet mekkora kára származik ebből a településnek. A már tervben lévő földek eladása is komoly veszteség, de ennél sokkal többre lesz szükség, ugyanis a pletykák szerint már a februári fizetéseket sem biztos, hogy teljesíteni tudja az önkormányzat.

Forrás: makohirado.hu