A Parlamentnél tartanak demonstrációt január 19-én, már sok ezren jelezték részvételüket – írja a 24.hu.

Diákok szerveznek tüntetést január 19-re a Parlament elé, az oktatási rendszer minőségére akarják felhívni a figyelmet. A Facebookon már több mint hatezren jelezték részvételüket, 25 ezren pedig érdeklődésüket a „Ne menj suliba január 19-én!” elnevezésű demonstráció iránt.

A szervezők felhívásukban azt írják: az oktatás korántsem modern, és ebből elegük van. Szerintük a fiatalságuk nagy része felesleges anyagok túlrészletezésével telik, miközben tanulhatnák ezeket az ismereteket lényegre törően, és a modern világgal kapcsolatos összefüggésekre is rámutathatnának.

Ha ez nincs meg, nem leszünk naprakészek, nem tanulunk meg önállóan élni, saját értékrend és értékelés útján döntést hozni és nem lesz szabad az elménk – írják.

A kezdeményezők diákok, a szervezésben részt vesz a Független Diákparlament, amelynek képviselője, Gyetvai Viktor az atv.hu-nak elmondta: bár felesleges tudás nem létezik, úgy gondolják, racionalizálni kell az oktatást. Példaként említette, hogy egy alsó tagozatos tanuló szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén.

A demonstráció két részből áll: az egyik, hogy a diákok a tiltakozásukat azzal fejezik ki, hogy délelőtt nem mennek iskolába, délután 3 órára pedig a Kossuth térre mennek, ahol diákok, tanárok és szülők is felszólalnak. A szervezők azt mondták, még nem kaptak megkeresést pártoktól, de nem is fogadnák el, hogy bármelyik párt csatlakozzon az eseményhez, amely az oktatásról szól. A céljuk, hogy meghallgassák őket, és induljon párbeszéd a szakma, a diák- és tanárszervezetek, valamint a döntéshozók között.

Forrás: 24.hu