Emelkedik a Magyar Honvédség legénységi állományának keresete - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter szerdán budapesti sajtótájékoztatóján. Az illetményfejlesztés a legénységi állomány minden tagját érinti, valamennyien az októberi fizetésükkel, vagyis már novemberben emelt illetményt kapnak – tudta meg a Magyar Hírlap.

Simicskó István kiemelte: a magyar kormány elkötelezett a haza védelme, s a Magyar Honvédség fejlesztése ügyében, emellett a munkaerőpiaci versenyhelyzet is indokolta, hogy a legénységi állomány illetményfejlesztéséről döntsenek.

Simicskó István honvédelmi miniszter

Elmondta: a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozó legénységi állományt is szeretnék még jobban megbecsülni, ezért döntöttek számukra munkaerőpiaci pótlék bevezetéséről, amely beépül majd az illetményükbe. Hozzátette, az érettségivel rendelkező legénységi állománytagok számára a havi 166 ezer forintos bruttó illetmény bruttó 220 ezer forintra emelkedik. 

Az érettségivel nem rendelkező katonák körében az őrvezetők fizetése bruttó 190 ezerre, a közkatonáké 180 ezerre, a tizedeseké havi 200 ezerre, míg a szakaszvezetőké havi bruttó 220 ezer forintra nő - közölte.

Simicskó István felidézte, hogy a katonák illetményfejlesztése már megkezdődött: 2015 júliusától első lépésben átlagosan 30 százalékkal emelték a katonák és a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak keresetét. 2016 januárjától 2019 januárjáig pedig 5-5 százalékkal, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonák illetményét. Emellett a honvédelmi ágazatban dolgozók béren kívüli juttatásai, pótlékai is emelkedtek.

Forrás: Magyar Hírlap