Jövő hét pénteken majd egy hónappal az előző után újabb tüntetést tart a Független Diákparlament nevű szervezet, hogy elérje, a kormány vegye figyelembe javaslatiakat, tekintse tárgyaló partnernek a diákságot, és javítsa meg végre a közoktatást – írja a Mérce.

A tüntetés maga nem egyedülálló, hanem egy folyamatba illeszkedik. Tüntettek már a jobb közoktatásért 2013-ban, volt tüntetés a tanárok részéről 2016-ban a tanítanék szervezésében, és most maguk a középiskolások mennek ki az utcára, az elavult tantervek, módszerek és a mindenkit szétfeszítő túlterheltség ellen.

De a diákok tüntetése nem csak a diákok ügye. És nem csak a szülők, a nagyszülők ügye, sőt nem csak a tanárok ügye, hanem mindannyiunké. Az oktatási rendszer ugyanis arról szól, milyen lesz a következő évtizedek magyar munkavállalója, milyenek lesznek a magyar demokrácia polgárai, milyenek lesznek a szomszédaink, a bolti eladók, a főnökeink, a beosztottjaink. Arról szól, milyen társadalmat készítünk el magunknak.

Pontosan ezért ez a tüntetés egyáltalán nem arról szól, hogy Orbán Viktor ellen tüntetünk. Ez többről szól, és többről szól, mint maga a kampány. Arról szól, hogy rávegyük a mindenkori döntéshozókat, hozzá kell nyúlni végre az oktatás kérdéshez, és be kell léptetni a magyar oktatást a 21. századba. A csoportgondolkodást, a demokráciára nevelést, a magolás helyett a készség alapú oktatást és a 21. századi generációk életéhez alkalmazkodó oktatási rendszert.

Mert ha ezt nem tesszük meg, akkor tényleg egyre rosszabb helyzetbe kerülünk. Mindenki. Nem csak az aktuális diákság, hanem minden generáció.

Pontosan ezért ez nem a diákok ügye csupán, és nem a baloldal ügye csupán. Pénteken minden az ország és a közösség jövőjéért aggódó állampolgárnak ott a helye a Deák téren 18 órakor, hogy együtt vonuljunk át a Kossuth térre!

Forrás. Mérce