Hiába nem vagyunk a készenléti időnkben a munkahelyen, ha nem hagyhatjuk el otthonunkat és néhány percen belül ugranunk kell a munkáltató hívására, akkor azt bizony munkaidőként kell elszámolni - így döntött az Európai Bíróság egy belgiumi önkéntes tűzoltó ügyében.

Egy önkéntes tűzoltónál telt be a pohár

A belgiumi Ville de Nivelles tűzoltószolgálata alá hivatásos tűzoltók és önkéntes tűzoltók tartoznak. Az önkéntes tűzoltók részt vesznek a beavatkozásokban, továbbá készenlétet és ügyeletet biztosítanak. Rudy Matzak önkéntes tűzoltó (egyébként egy magánvállalkozás alkalmazottja) 2009-ben bírósági eljárást indított Nivelles város ellen egyebek mellett az őt – álláspontja szerint munkaidőnek minősülő – otthoni készenléti szolgálatai után megillető kártérítés iránt.

A brüsszeli munkaügyi fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy kérdéssel fordul az Európai Bírósághoz; különösen arra keres választ, hogy az otthoni készenléti szolgálatok tekinthetők-e úgy, hogy a munkaidő fogalmának az uniós jog szerinti meghatározása alá tartoznak.

Otthon kell maradni, 8 percen belül ugrani kell - így nem lehet kikapcsolódni

Ítéletében a Bíróság kiemeli egyebek mellett, hogy a tagállamok nem térhetnek el az uniós irányelv rendelkezéseiből – ideértve a „munkaidő” és a „pihenőidő” fogalmát – eredő kötelezettségek összességétől. Az irányelv azt sem teszi lehetővé, hogy a tagállamok a „munkaidő” ezen irányelvben meghatározott fogalmától eltérő fogalommeghatározást tartsanak fenn.

Rudy Matzaknak a készenléti időt az otthonában kell töltenie, és köteles a munkáltató hívásaira 8 percen belül reagálni. Ez pedig Bíróság szerint is jelentős mértékben korlátozza annak lehetőségét, hogy más tevékenységet végezzen, ezért „munkaidőnek” kell tekinteni. Ennek megítélésében a meghatározó tényező az, hogy a munkavállaló köteles a munkáltató által meghatározott helyen fizikailag jelen lenni és ott ez utóbbi rendelkezésére állni, hogy szükség esetén azonnal képes legyen a megfelelő szolgáltatások nyújtására - ez pedig Rudy Matzak esetében határozottan igaz, még akkor is, ha „meghatározott hely” jelen esetben Matzak lakóhelye volt, nem pedig a munkahelye

Rudy Matzak helyzete összességében különbözik egy olyan munkavállaló helyzetétől, akinek készenléti szolgálata alatt egyszerűen csak munkáltatója rendelkezésére kell állnia, hogy az elérhesse - egyrészt otthonában kell dekkolnia, másrészt 8 percen belül reagálnia kell a hívásokra, így - ahogy a Bíróság fogalmaz - korlátozzák „azon lehetőségét, hogy személyes és társadalmi szükségleteire fordítsa az idejét.”.

Hasonló ügyekben más országok számára is iránymutató a döntés Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi a tagállami bíróságok számára, hogy az előttük folyamatban lévő jogvita keretében az uniós jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek a Bíróság elé. A Bíróság nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát. A nemzeti bíróság feladata, hogy az ügyet a Bíróság határozata alapján elbírálja. E határozat a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más nemzeti bíróságokat is köti.

Forrás: Privátbankár