Bécsben tárgyalt szerdán Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár egyebek közt a Nyugat-Balkánról és a migrációról, de szóba hozta a magyar munkavállalókat hátrányosan érintő családipótlék-változtatás kérdését is.

Takács Szabolcs az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy fő tárgyalópartnere Gernot Blümel EU-ügyekért felelős - továbbá kulturális-, művészet- és médiaügyi - miniszter volt. A megbeszélésnek a főbb uniós kérdésekben külön fontosságot adott, hogy július 1-jétől Ausztria lesz az Európai Unió soros elnöke.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár

Takács Szabolcs Bécsben hangsúlyozta, hogy konkrétumokkal gazdagított csatlakozási perspektívát kellene nyújtani a májusban - még a bolgár elnökség idején - esedékes szófiai EU-csúcson a balkáni országoknak, mindenekelőtt Szerbiának és Montenegrónak. Fontos, hogy a térség stabil legyen biztonságpolitikai és gazdasági szempontból egyaránt - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy megosztotta osztrák tárgyalópartnereivel annak a miniszterelnöki szintű javaslatnak a tartalmát, amelyet Magyarország átadott a bolgár EU-elnökségnek a migrációs válság hosszú távú kezelésének lehetséges változatairól.

Takács Szabolcs kérte, hogy Bécs vegye figyelembe Magyarország különleges helyzetét, nevezetesen azt, hogy a schengeni övezet határállama, így felelőssége óriási. Értésre adta, hogy Magyarország teljesíti a schengeni kódexben megszabott feladatait, ellenőrzi határait, aminek révén védi az egész övezetet. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a schengeni térségen belüli határellenőrzést hosszú távon Budapest nem tudja elfogadni, és kérte, hogy ezt mérlegelje az osztrák fél. Hozzátette, hogy az osztrák álláspont sok tekintetben hasonló a magyarhoz, a hangsúlyt szintén a külső határok védelmére helyezi.

Az uniós pénzekről szólva leszögezte, hogy a felzárkóztatást célzó pénzek folyósítását elfogadhatatlan összekeverni olyan politikai kérdésekkel - nevezetesen a migrációs kvóták vitájával -, amelyekben nincs egyetértés az unión belül.

Az államtitkár kifejtette a tárgyaláson, hogy az EU költségvetésének előkészítése során előbb meg kell állapodni abban, melyek a főbb új kihívások és a hagyományos feladatok - a migrációs válság kezelése, a határvédelem, az EU-védelmi képességének erősítése, felkészülés a digitális kor követelményeire, a közös agrárpolitika folytatása -, és utána kell dönteni a pénzekről. Mindebbe nem szabad szubjektív elemeket belekeverni, mert az megosztó lehet.

Takács Szabolcs közölte, hogy Magyarország uniós fórumok elé viszi az osztrák-magyar családipótlék-vitát, és kérte, hogy Bécsben vegyék figyelembe az egyenlő elbánás elvét, hiszen az Ausztriában dolgozó magyarok ott fizetik társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ezért az osztrákokkal egyenlő jogosultságok illetik meg őket a családi pótlék tekintetében is.

Szó volt még a tárgyalásokon a közlekedési szektor szabályozási reformjáról, nevezetesen arról, hogy a magyar álláspont szerint a fuvarozás mobil munkavállalás, amelyre nem vonatkozhatnak a kiküldetési irányelvek szabályai.