Az ifjúságot érintő munkanélküliség, a fiatalok aktív bevonása a döntési folyamatokba, valamint az európai egyetemi hálózatok kialakítása – ezek a témák szerepelnek az Európai Bizottság asztalán. Navracsics Tibor uniós biztos kijelentette: a magyar álláspont kialakításában kéri a hazai ifjúsági szervezetek segítségét. Novák Katalin államtitkár megjegyezte: fontos, hogy eljusson a fiatalok álláspontja Brüsszelbe – írja a csalad.hu.

A fiataloknak európai szinten is van mondanivalójuk, és fontos, hogy ez Brüsszelbe is eljusson - egyebek mellett erről beszélt a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár A fiatalokon múlik a jövő - a jövő a fiatalokban van című találkozón. Novák Katalin úgy fogalmazott: a kormánynak az a dolga, hogy mire tárgyalóaszathoz ül, megismerje az ifjúság álláspontját.

Bizakodó fiatalok

Mint mondta, ezért is készül 4 évente ifjúságkutatás, amelyből látszik, hogy a fiatalok bizakodóan tekintenek a jövőbe, szeretnének vállalkozni, családot alapítani, és azt remélik, a jövőben jobban élnek, mint most. Megjegyezte ugyanakkor: az aktivitásuk még mindig alacsony.

Megemlítette, hogy sikerült csökkenteni az ifjúsági munkanélküliséget, a hazai szint messze az uniós átlag alatt van. Magyarországon 10,2 volt a fiatalok munkanélküliségi rátája, az uniós átlag 16,1 százalék volt 2017 decemberében.

Új ifjúságot segítő programokról is beszélt. Példaként említette: 2018. január elsejétől az első nyelvvizsga ingyenes lett a 35 év alattiak számára, július elsejétől pedig a KRESZ-tanfolyam és vizsga árát kapják vissza a fiatalok.

Egyetemi hálózatok jönnek létre

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa arról beszélt: két téma szerepel az Európai Bizottság munkarendjében, amelyek miatt alapos konzultációra lesz szükséges, és ebben kéri a hazai szervezetek segítségét.

Az egyik az Európai Ifjúsági Stratégia, mely a következő évek ifjúságpolitikáját szabja meg. Ennek 2018 végéig szeretnék elkészíteni a vázlatát. Két problémakörrel foglalkozik: az egyik az ifjúság munkanélkülisége, a másik a fiatalok részvétele a demokratikus társadalom döntésfolyamataiban.

A következő nagy terület az oktatással függ össze, egyetemi hálózatok létrehozása a cél - mondta. Mint mondta, 2017 szeptemberében Emmanuel Macron vetette fel a kérdést. A részletek még kidolgozásra várnak, de a tervek szerint 2025-re létrejön az európai egyetemek első fázisú hálózata. A cél az, hogy a hallgatói, oktatói mobilitás révén szorosabb kapcsolat jöjjön létre az intézmények között, a diplomák könnyebb elismerése és az átjárhatóság is megvalósuljon. Cél az is, hogy az oktatási rendszert elhagyó diákok legalább két idegen nyelvet ismerjenek.

Navracsics Tibor beszélt a problémákról is. Mint mondta, az oktatáspolitika a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezzel összefüggésben nem lehet elvárásokat megfogalmazni. Folyamatos párbeszéd ugyanakkor zajlik arról, merre kellene elindulni. A leginkább támogatott irány a készség alapú oktatás elterjesztése, ami rendkívül fontos a jövő foglalkoztathatósága szempontjából. De azt sem szabad elfelejteni – mondta-, hogy minden ötödik európai állampolgárnak komoly problémái vannak az olvasás, írás, szövegértés területén.

Számíthatnak Brüsszelben a magyar fiatalokra

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke arról beszélt: az európai ifjúsági politikának komoly hagyományai vannak. A mobilitás, az Erasmus szerepe már természetessé vált. Úgy fogalmazott: minden lépés, amely az európai közösségben elindul, meghatározó lesz a szervezeteknél. Kijelentette: a Navracsics Tibor által említett konzultáció aktív résztvevői lesznek, fórumokkal szólítják meg a fiatalokat, szakértőket vonnak be a munkába, és tárgyalnak az ifjúsági szervezetekkel is. Az így létrejött eredményeket pedig eljuttatják a bizottságnak.

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke kijelentette: a magyar ifjúságkutatás alapján a fiatalok szeretnének jobban élni, szeretnék tudni, miből lesz pénzük, hol és hogyan tudnak elhelyezkedni. Ezért is fontos a vállalkozói kedv felébresztése, hiszen azon keresztül a fiatalok magabiztosabbak lesznek. Megjegyezte: a konzultációban részt vesz a szövetség, mert fontos, hogy minden fiatal lehetőséget kapjon a folyamatok kialakításában. Beszélt arról is: a magyar fiatalok előnyben vannak a többi országhoz képest, hiszen többoldalú támogatást kapnak a vállalkozóvá válásukhoz. Van egy olyan réteg – mondta –, amelyik kifejezetten hosszú távon képzeli el értékteremtő vállalkozását.

Ament Balázs, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke megjegyezte: általános feladat a fiatalok aktiválása, mert saját közösségükben sem működnek megfelelő erőbedobással. Az ifjúsági tanács egyebek mellett ebben próbál közvetítő szerepet játszani.

Forrás: csalad.hu