Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a cégeknek a munkaerőhiány, főleg a tapasztalt szakemberek felvétele. Az idén azonban fordulat jöhet. Az InfoTandem infografikája az ado.hu-n.

 Munkaerő- és szakember-hiányra az évtized elején a magyarországi vállalkozások közül még csak minden tizedik panaszkodott, tavaly viszont már tízből négy cég említette ezt az eredményes működését akadályozó tényezők között.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2017. októberi felmérése szerint – amelynek során több mint 3 ezer vállalkozás vezetője mondta el véleményét – a súlyozott (a területi összetételre, a létszámra és a GDP-hez való becsült hozzájárulásra is figyelő) adatokat nézve még magasabb ez az arány: 55 százalékos. A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy ilyen összefüggésben a második leggyakrabban említett akadály, a kereslethiány mindössze 26 százalékot kapott.

Arra a kérdésre, hogy szembesült-e cég az utóbbi egy évben valamilyen, a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel, tavaly ősszel 2742 vezető válaszolt, s ezek fele (50,5 százaléka) nyilatkozott igennel. Mint kiderült, a probléma legkeményebben a döntően exportra termelő vállalatokat érinti, amelyek közül 79 százalék számolt be efféle nehézségről. Ágazati bontásban az ipar és az építőipar szenved leginkább ettől (70, illetve 69 százalék), területileg a Dunántúlon működők (53 százalék), létszám szempontjából pedig a 9 fő felettiek (72 százalék).

A toborzási nehézségek közül az új munkavállalók megtalálása és felvétele a nehezebb dió, legyen szó akár tapasztalt (senior), akár kezdő (junior) kollégákról. Persze főként az előbbieket nehéz becserkészni, a cégek 72 százalékánál okozott ez tavaly fejtörést, de a kezdők esetében is 58 százalék tapasztalt nehézségeket. A munkatársak megtartása valamivel könnyebbnek mutatkozik, bár ott is kitesz 45–49 százalékot a gondokkal küzdő vállalkozások aránya. A gyakornokok felvétele már csak minden ötödik cégnél problémás.

A jó hír az, hogy a cégvezetők reményei szerint a toborzási gondok terén az idén fordulat várható. Míg 2016-ban a válaszadók kétharmada vélte úgy – mint utóbb kiderült: helyesen –, hogy a következő egy évben súlyosbodnak a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák Magyarországon, addig tavaly már csak a 12 százalékuk vélekedett így. Ugyanezt a másik oldalról nézve: legutóbb már 52 százalék számított a munkaerőhiány enyhülésére, szemben az egy évvel korábbi 5 százalékkal.

Forrás: ado.hu