Az automatikus átsorolásból kimaradt idősebb pedagógusok elmaradt bérét a munkáltatók fizetik majd ki, az illetménykülönbözet rendezéséről már intézkedett a minisztérium - közölte Rétvári Bence.

„Az Alkotmánybíróság határozata alapján az érintett pedagógusok és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazottakat megillető illetménykülönbözet rendezéséről már intézkedett a minisztérium, a kifizetést a munkáltatók végzik majd. Az érintett pedagógusok száma nem éri el az 1000 főt sem” - így válaszolt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Ikotity István LMP-s képviselő írásbeli kérdésére.

Az LMP-s képviselő többek között arra volt kíváncsi, „hogyan kérnek elnézést a kormány hibájából kevesebb fizetést kapó 1300 nyugdíj előtt álló pedagógustól” - erre az államtitkár úgy válaszolt, „a pedagógusoktól bocsánatot kérni azoknak az ellenzéki pártoknak és politikusoknak, akik az elmúlt években sorra leszavazták azt, hogy többlettámogatást tudjunk adni az oktatásnak”, és azt is hozzátette, hogy a pedagógusok bére az elmúlt években ötven százalékkal emelkedett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság öttagú tanácsa megsemmisítette a pedagógusminősítésről szóló kormányrendelet egy részét. A köznevelési törvény 2013-tól vezette be az új előmeneteli rendszeren alapuló pedagógusi életpályát. Ennek alapján minden tanárnak minősítő vizsgát kell tennie, amelynek eredményétől függ a besorolása és a fizetése. Ez alól felmentették azokat, akiknek legfeljebb tíz tanévük volt hátra a nyugdíjig, de ez azzal járt, hogy a gyakornokság utáni legalacsonyabb fokozatba sorolták őket, függetlenül több évtizedes gyakorlatuktól és szakmai eredményeiktől. Aki ezt sérelmezte, az önként jelentkezhetett a minősítő vizsgára.

Később a kormány elrendelte, hogy a nyugdíj előtt állók kerüljenek a magasabb, „Pedagógus II.” fokozatba. Csakhogy ez nem vonatkozik azokra, akik korábban önként jelentkeztek vizsgára, de az sikertelen volt. Ez ellen tettek alkotmányos panaszt többen, mondván: egy nem kötelező vizsga eredménye alapján ne zárják ki őket az előléptetésből és a nyugdíjukba beszámító magasabb fizetésből.

Az Alkotmánybíróság ezt a passzust törölte, vagyis azoknak a nyugdíj előtt álló tanároknak is jár a feljebbsorolás már 2017. január 1-től, akik az önkéntes vizsgán valamiért nem feleltek meg. A Pedagógusok Szakszervezetének korábbi információi szerint a döntés körülbelül 1300 pedagógust érint, őket visszamenőleg, 2017 januárjától be kell sorolni a Pedagógus II. kategóriába. Rétvári Bence szerint ezernél kevesebb tanárt érint a probléma, ”hiszen időközben egy külön eljárás keretében számos érintett minősítése már megtörtént”.

Az érintettek kb. 15 százalékos illetménytől estek el, ami végzettségtől, besorolástól függően 30-50 ezer forint is lehet havonta - ezt a pénzt kapják meg visszamenőleg.

Forrás: eduline.hu