Aligha csábítja a fiatalokat a bruttó 200 ezer forintos pedagógusbér a szakmába – állítja a Jobbik. Másrészt bérfeszültségeket okozhat a megemelt kezdő bérminimum. A választás előtti fizetésemelés a Magyar Nemzet információi szerint azért is volt indokolt, mert a kormány egy korábbi belső mérése alapján egyre többen vannak, akik szerint szükség lenne a pedagógusi fizetések további rendezésére. Az intézményvezetőknek szétküldött tájékoztatásából nemrég az is kiderült, hogy a pedagógusok túlóradíját is emelik.

„Ha a szakszervezet egy ilyen hírt hall, azt mondja, ezt üdvözölni kell, mert ha egy dolgozónak emelik a bérét, az egy nagyon jó dolog, de ez csak és kizárólag a Klebelsberg Intézmény által fenntartott intézményekre vonatkozik, illetve az ott dolgozókra” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a HírTV műsorában.

Egy intézményvezetőknek címzett tájékoztatóból értesült a PSZ vezetője is a pályakezdő tanárok béremeléseinek feltételeiről. Galló Istvánné szerint a 200 ezer forintos bruttó minimum megállapítása is okozhat bérfeszültséget a szakmában. Hiszen nem részesülnek ebből például sem az óvodapedagógusok, sem a szakképzésben dolgozók.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

„Szakkifejezéssel úgy mondjuk: a munkáltató saját hatáskörén belül egy fizetésemelést hajt végre. Ez is igazolja és bizonyítja azt, hogy a pedagógus-bértábla nem jó. Egy éve mondjuk, hogy változtatni kell rajta, emelni kell a pedagógus-bértáblát. Hogy milyen következményei lesznek? Nyilvánvalóan egy bérfeszültség fog kialakulni az intézményen belül, hiszen a gyakornok pályakezdő és az öt éve dolgozó között nem sok különbség lesz” – tette hozzá Galló Istvánné.

A Jobbik oktatási szakpolitikusa szerint, hiába a kampányszerű béremelés, a pedagóguspálya továbbra sem lesz vonzó a fiatalok számára.

„A Jobbik szerint a pedagógusok bérét a diplomás átlagbér szintjére kell emelni. Ezt egy kormányzati ciklus alatt a Jobbik bőven meg is tudja valósítani, az oktatásra fordított összegeknek pedig el kell érniük a GDP 6 százalékát.

Ellopták az oktatási rendszert Magyarországon – állítja az LMP társelnöke. Hadházi Ákos ezzel magyarázza az alacsony pedagógusbéreket és a magyar oktatás hiányosságait.

„Az oktatási reformot egész egyszerűen ellopták Magyarországon, és mivel ezt a rengeteg pénzt ellopták, és valamit mégis be kellett vezetni, helyette hozták ezt az egészen szörnyű rendszert” – mondta.

Az intézményvezetőknek szétküldött tájékoztatásból kiderült az is, hogy a pedagógusok túlóradíját egységesen bruttó 3045 forintban állapítják majd meg.

Forrás: HírTV