Érdekes álláshirdetésre bukkantunk a közösségi médiában. Az Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK) keresnek rendszergazdát, a fizetés pedig bruttó 394 ezer forint, plusz cafeteria. A pozíció betöltéséhez nincs szükség diplomára vagy tapasztalatra, csupán egy OKJ-s vagy állami középfokú szakirányú végzettségre.

  • 394 ezer forint bruttó fizetés,
  • 200 ezer forintos éves cafetéria,
  • vidéki lakcímmel rendelkezőknek utazási költségtérítés

- ezt ajánlja az ORFK a Szárnyas Fejvadász Facebook-oldalán egy kezdő rendszergazdának. A pozícióhoz előny, de nem feltétel többek között 1-2 év hasonló munkakörben szerzett tapasztalat, "B" kategóriás jogosítvány, középfokú angol nyelvvizsga, befejezett Microsoft tanfolyam illetve egyéb informatikai tapasztalat. A feladatok között említik a rendőrségi hálózat és  alkalmazások üzemeltetését, mentorálást, multifunkcionális eszközök és nyomtatók hibadetektálását, munkaállomások és jogosultságok kezelését és felügyeletét, valamint egyéb szoftverek és hardverek menedzselését.

Az ORFK-s hirdetésben található közel 400 ezres bruttó bér egyébként nem tekinthető túl magasnak, mivel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2016-os adatai alapján egy rendszergazda átlagos keresete bruttó 369 481 forint volt, 2017-ben pedig a KSH adatai szerint az információs, kommunikációs szektorban 7,9 százalékos bruttóbér-növekedés volt megfigyelhető, így az átlagos kereset valahol 400 ezer forint körül alakulhatott.

Más kérdés ugyanakkor, hogy nem okoz-e a rendőrség szervezetén belül bérfeszültséget, hogy a rendőrök átlagos keresete jelentősen eltér az álláshirdetésben ajánlott bruttó 394 ezer forinttól. Az NFSZ adatai szerint, egy rendőr átlagos keresete bruttó 185 164 forint volt Magyarországon 2016-ban, ha pedig a néhány éves tapasztalattal rendelkező, 30 év alatti korosztályhoz hasonlítjuk a rendszergazdai bért, akkor még nagyobb a különbség, mivel ebben az életkori kategóriában az átlagos bruttó kereset csupán 185 164 forint volt.

Forrás: Pénzcentrum