1958-as születésű nő esetén beszámítanak-e nappali tagozatos főiskolai évek a 40 éves munkaviszonyhoz a nyugdíjszámításnál? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében kizárólag olyan – az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősülő – jogviszonyokat lehet jogosultsági időként figyelembe venni, mely szolgálati időt keresőtevékenység alapoz meg, kezdte válaszát szakértőnk Keresőtevékenység hiányában jogosultsági időként kizárólag a gyermekneveléssel, gondozással szerzett szolgálati időket lehet a nők kedvezményes nyugdíjazásánál jogosultsági időként beszámítani.

Bár az 1998. január 1-je előtt nappali képzés keretében folytatott főiskolai, egyetemi tanulmányok ideje az általános szabályok szerint – a nyugdíjkorhatár betöltésekor megállapításra kerülő saját jogú nyugellátás esetén – ugyan nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt képez, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében e tanulmányok időtartama nem vehető figyelembe jogosultsági időnek.

Meg kell említeni azonban, hogy amennyiben a tanulmányok folytatása idején az érintett személy egyidejűleg egyéb biztosítási jogviszonyban is állt, mely alapján nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerezhetett, úgy abban az esetben, arra az időtartamra, ezen jogviszonyára tekintettel, szolgálati idő mellett, a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosító időt is szerez. (Például: ha az egyetemi évek alatt, párhuzamosan részmunkaidőben dolgozott, akkor e jogviszonya alapján is szerezhetett nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt, és ebben az esetben már azt kell figyelembe venni, hogy a szolgálati idő szerzését nem a felsőfokú tanulmányok alapozták meg, hanem a munkaviszony, ezért a munkaviszonya alapján szerzett szolgálati időt a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében is el kell ismerni jogosultsági időként.) Az a tény viszont, hogy az adott időtartam alatt két különálló jogviszony is megalapozza a nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt, nem eredményezi azt, hogy az adott időtartam kétszeresen kerül majd elismerésre, mivel a vonatkozó jogi szabályozás egyértelműen meghatározza, hogy a szolgálati időt naptári naponként kell számításba venni, és 365 naptári napot kell egy évnek tekinteni, ugyanazt az időtartamot pedig csak egyszer lehet számításba venni.

Végezetül szakértőnk tájékoztatta a kérdezőt arról, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében figyelembe vehető jogosultsági idő az általános szabályok szerint számolt szolgálati időt megalapozó biztosítási jogviszony formájától függ, az a tény, hogy az érintett személy mely korosztályhoz tartozik, a jogosultsági idő tekintetében irreleváns.

Forrás: adozona.hu