Kellett a tömeg az államtitkár érkezése miatt, 12 és 24 órás műszak után kellett statisztálniuk a mentősöknek – írja a 24.hu.

Múlt pénteken élő Facebook-videóban jelentette be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), hogy Budapesten és Borsod megyében kiosztottak ezer darab új szolgálati egyenruhát abból a 85 ezer szettből, amelyre összesen 1,1 milliárd forintot költenek nyár végéig. A videóban a mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál mellett fontos szerepet kapott a mentők főigazgatója, Csató Gábor és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A 24.hu információja szerint az OMSZ Markó utcai Központi Mentőállomásán nem fogadta kitörő öröm, hogy a fontos emberek érkezése miatt az éjszakai műszakot befejező nagyjából 15 mentősnek (két esetkocsi, két rohamkocsi és egy mentőgépkocsi teljes személyzetének) bent kellett maradnia a médiaszereplés miatt. A segítők közül volt, aki 24 órás, más 12 órás műszak után ment volna haza, és olyan gépkocsivezetőt is beállítottak statisztának, aki még aznap ismét felvette a munkát, így nem tudta kitölteni a törvényben előírt 12 órás pihenőidejét. A háborgókat azzal igyekeztek lehűteni, hogy délelőtt 11-ig, másoknak délig kifizetik a túlórapénzt. Ez a megoldás már csak azért is visszatetszést keltett, mert a hétköznapokban, a betegek érdekében végzett többletmunkát erősen korlátozták arra hivatkozva, hogy a kasszában nincs pénz túlórára.

Információink szerint a mentősöknek azt mondták, hogy az államtitkár és a főigazgató érkezésekor a központi mentőállomáson tömegnek kell lennie.

Az utasítás és a beígért túlórapénz ellenére sem találtak olyan mentősöket, akik szívesen magukra vállalták volna a próbababa szerepét. A videóban (10:47-től) egymás mellé állított mentősökön mutatják be, hogyan változott az egyenruha a mentőszolgálat 70 éves története során. Az államtitkár a sor szélén álló, az új egyenruhát viselő nőtől arról érdeklődik, hogy milyennek találja a viseletet, mire az a nem túl jól hallható válasz érkezik, hogy „kényelmes”.

Többet a hölgy nem is válaszolhatott, hiszen a régi egyenruha egyszer sem volt rajta. Információink szerint Csató Gábor főigazgató titkárnőjét állították be az új ruháért hálás mentős szerepére. Kérdéseinkre a mentőszolgálat azt közölte: a mentőruhák bemutatására olyan kollégák vállalkoztak, akik között mentőmúzeumi munkatársak, kivonuló mentők és irodai dolgozók is voltak, mind a hatan az Országos Mentőszolgálat alkalmazottai. Az OMSZ szerint a Központi Mentőállomás háttérben jelenlévő, már az új ruhát viselő dolgozói elsősorban azért tartózkodtak az állomáson, hogy új munkaruhájukat átvegyék. Az itt töltött idejüket munkaóraként számfejtjük, ami azt jelenti, hogy a szolgálati beosztás a jogszabály szerinti kötelező pihenőidők betartásával készült.

A mentőszolgálat nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy kaptak-e felsőbb utasítást arra vonatkozóan, hogy az állomáson statisztákat kell biztosítaniuk.

Nincs túlóra, csak ha jön a párt

Nagyon megalázó, hogy nem lehet nemet mondani. A mentőszolgálatnak semmi köze a politikához, nekünk, bajtársaknak pedig főleg nincsen. Csendben kell tűrni, hogy ide-oda rángatnak minket, fotózkodnak, viccelődnek velünk, amikor néha alig állunk a lábunkon munka után. A fizetésünkről pedig nem beszélnek, csak azokról a fejlesztésekről, amiket már évek óta meg kellett volna csinálni. A videóban az sem hangzott el, hogy a gyakran vérrel szennyezett munkaruhát otthon kell kimosnunk és hogy a fizetésünk már hónap közepére elfogy

Forrás: 24.hu