A hatóságok 211 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki tavaly, nőtt a feketefoglalkoztatás, gyakran szegik meg a nyilvántartással kapcsolatos szabályokat is – írja a Világgazdaság.

Nőtt a feketefoglalkoztatás mértéke – derült ki a nemzet­­gazdasági tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának adataiból. A munkaügyi hatóság ellenőrzéseiben érintett munkavállalók 17,11 százalékát (12 929 fő) alkalmazták feketén 2017-ben, míg 2016-ban ez az arány csak 12,73 százalék (11 982 fő) volt. Az építőiparban ellenőrzött dolgozók 47 százalékát foglalkoztatták feketén tavaly (2016-ban ez az arány 42 százalék volt) – a kiszűrt be nem jelentett dolgozók 38 százalékát az építőiparban foglalkoztatták.

A be nem jelentett munkavállalók 9 százaléka mezőgazdasági vállalkozásoknál dol­gozott 2017-ben – az agráriumban az ellenőrzött munkavállalók 33 százalékát foglalkoztatták feketén. A feldolgozóiparban 8, a gépiparban 2 százalék ez az arány.

Ugyancsak 9 százalékos a be nem jelentett dolgozók aránya a személy- és vagyonvédelmi területen – ez a tavalyi évben mért 11 százalékhoz képest csökkenés ugyan, de az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalók számához viszonyítva már enyhe növekedés mutatkozik, mivel 2016-ban 21 százalék, míg 2017-ben 22 százalék volt ez az arányszám. Hasonló a helyzet a vendéglátóiparban is. Bár az ezen a területen munkaszerződés vagy bejelentés nélkül alkalmazott és tetten ért munkavállalók száma 10 százalékra csökkent a 2016-os 16 százalékról a teljes mintát figyelembe véve, ám az ágazatban ellenőrzés alá vont munkavállalók közül 19 százalékos volt a papírok nélkül alkalmazottak részaránya a tavalyelőtti 16 százalékkal szemben.

A munkaügyi hatóság elemzése hangsúlyozza: miután az ellenőrzött munkavállalók száma jelentősen csökkent – a 2016-os 94 148 fő helyett csak 75 576 személy bejelentését vizsgálták –, egyes ágazatok részaránya javult a feltárt visszaélések tekintetében, de – a gép­ipart leszámítva – ezekben is nőtt a feketefoglalkoztatás aránya az ellenőrzéssel érintett dolgozókra vetítve, s emelkedett a bizonyítottan feketén foglalkoztatott munkavállalók abszolút száma is. Mind a klasszikus munkaviszony, mind az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a leggyakoribb szabálytalanság a bejelentés elmulasztása.

Forrás: Világgazdaság