Több mint kétmilliószor léptek már be a NAV e-Szja felületére az ügyfelek, hogy megnézzék adóbevallási tervezetüket. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető az ügyfélkapun keresztül. Az adózók többségének nincs dolga a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott munkáltatójuktól. Az Adózóna cikke.

A bevallási határidő előtt egy hónappal már kétmilliószor látogatták meg az ügyfelek az e-Szja felületet, hogy megnézzék bevallási tervezetüket. Közülük félmillióan módosítás nélkül, 120 ezren némi módosítással jóvá is hagyták a dokumentumot.

Ezen felül 800 ezren mostanában kapják meg a tervezetet postán, amit csak azoknak kell korrigálniuk, akik eltérést találnak a saját nyilvántartásukhoz képest.

Jóval többen vannak, mint tavaly azok, akik április közepéig megtekintették a tervezetet, s a korábbi évekkel ellentétben nem hagyják az utolsó pillanatra a személyijövedelemadó-bevallást.

A csaknem ötmillió adózó közül azoknak mindenképpen ki kell egészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV-nál nem lehet adat. Ilyen az őstermelői – hiszen az őstermelők esetében nem válik automatikusan bevallássá a tervezet –, vagy például a lakáskiadásból származó jövedelem.

A bevallási határidő idén május 22-ére esik, addig még bárki nyithat ügyfélkaput, hogy a lehető legegyszerűbben hozzáférjen a tervezetéhez, és rendelkezzen adója 1+1 százalékáról. Az egyszerű, elektronikus megoldás mellett továbbra is van lehetőség a bevallás önálló elkészítésére, illetve papíralapú beküldésére is – jegyzi meg a NAV.

Forrás: adozona.hu