A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a keleti megyékben alacsonyan képzett, foglalkoztathatatlan réteg küzd a munkanélküliséggel, a Balatonnál pedig lassan nettó 300 ezerért sem találnak szakképzettség nélküli felszolgálót.

Magyarország kettészakadt- vélekedett az ATV Egyenes beszédben Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára arról beszélt a műsorban, hogy az ország keleti felében, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben alacsonyan képzett, foglalkoztathatatlan réteg küzd a munkanélküliséggel, akik aluliskolázottak és nehezen mozgathatók, így a munkáltatók semmit nem tudnak velük kezdeni. Ezzel szemben egyes helyekről, például a Balaton környékéről már olyan hírek érkeznek, hogy nettó 300 ezres fizetésért sem találnak a vendéglátósok szakképzettség nélküli felszolgálót.

Dávid szerint az idei szezonban már lesznek olyan helyek, melyek azért nem tudnak kinyitni, mert nemhogy szakképzett, de már szakképzelten munkaerőt sem talál.

Úgy véli, jó megoldás lenne a problémára, ha kormányzati program születne arról, hogy az államapparátusban dolgozók közül 150-200.000 embert átképezzenek, hogy a versenyszférában el tudjanak helyezkedni. Mint mondta, nem a rendőrökre, katonákra gondol, hanem arra, hogy az elmúlt 8 év alatt megduplázódott a minisztériumi dolgozók száma.

A főtitkár szerint csak így lehetne elérni, hogy Magyarország versenyképesebb legyen és az adóterhek csökkenjenek, mert béroldalról jelen állás szerint nem lehet előrébb lépni. Hozzátette: minden egyes kifizetett 1 forintra még közel még egy forint jön, amit elvisz az állam. Dávid Ferenc úgy véli, 3,5-4 százalékos gazdasági növekedés mellett, ilyen magas adóterhekkel nem lehet tartani azt, hogy a bérek tartósan, a növekedés 2,5-3-szorosával emelkedjenek. Ez szerinte akkor fog kiütközni, amikor ősszel megkezdődnek a bértárgyalások a szakszervezetek és a kormány között.

Forrás: atv.hu