Folyamatosan csökken a munkanélküliségi ráta az EU-ban, Magyarország pedig az egyik legalacsonyabb rátával büszkélkedhet. Az adatok mélyére nézve azonban az elsődleges munkaerőpiac teljesítménye inkább az uniós átlagot hozza. A munkaerőhiány fokozódásával azt jelzi, hogy a strukturális problémák miatt magas lehet az egyensúlyi munkanélküliség – írja a Portfolio.

Az Európai Unióban 7,1%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta idén márciusban, ami jelentős csökkenés az előző év azonos időszakában mért 7,9%-hoz képest. A gazdaság növekedésével párhuzamosan egyre nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség Európában.

A legalacsonyabb állástalansági rátát Csehországban (2,2%), Máltán (3,3%) és Németországban (3,4%) mérték, Magyarország csak egy hajszállal maradt le a dobogóról a 3,7%-os rátájával.

Fontos megjegyezni, hogy hazánkban a közfoglalkoztatottak magas száma jelentősen csökkenti a munkanélküliségi rátát. Számításaink szerint közmunkásokkal együtt 7,4%-os munkanélküliségi rátát láthatunk Magyarországon.

Őket azért nem érdemes foglalkoztatottnak tekinteni, mert az állami munkahelyteremtés nélkül minden bizonnyal nem lennének foglalkoztatottak, viszont valószínűleg aktívan keresnének munkát. Vagyis közmunka nélkül a magyar munkanélküliségi ráta gyakorlatilag (7,4%) az uniós átlag (7,1%) közelében lenne.

Ugyanakkor már évek óta komoly munkaerőhiányról beszélhetünk Magyarországon, miközben a 7% körüli munkanélküliség nem mondható alacsonynak. A teljes foglalkoztatottság jellemzően ennél jóval alacsonyabb munkanélküliségi szintre szokták becsülni a szakértők. Vagyis a viszonylag magas munkanélküliség mellett jelentkező egyre súlyosabb munkaerőhiány azt sugallja, hogy komoly strukturális (foglalkoztathatósági és regionális) problémák vannak a munkaerőpiacon.

Forrás: Portfolio