A történelem során először idén valószínűleg 10 százalék alá csökken a mélyszegénységben élők aránya a világban - közölte legfrissebb jelentésében a Világbank.

Korábban sokáig azok számítottak mélyszegénynek, akik napi 1,25 dollárnál (348 forintnál) kevesebből voltak kénytelenek élni, a szegénységi küszöböt azonban jelenleg 1,9 dollárban (529 forintban) határozza meg a Világbank. E szerint 2015-ben az emberiség 9,6 százaléka, 702 millió ember él mélyszegénységben, szemben a 2012-es 12,8 százalékkal, vagyis 902 millióval - írták a washingtoni székhelyű szervezet vasárnap közzétett helyzetértékelésében.

A helyzet javulása a szakemberek szerint a fejlődő országok gyors gazdasági növekedésének, valamint az oktatási, egészségügyi és társadalombiztosítási beruházásoknak köszönhető elsősorban.

Mi vagyunk az első generáció a történelemben, amely felszámolhatja a mélyszegénységet - emelte ki Jim Yong Kim, a Világbank elnöke, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdaság lassuló növekedési üteme, a pénzpiacok ingadozásai, a fegyveres konfliktusok, a fiatalkori munkanélküliség és a klímaváltozás hatásai is akadályozhatják az ENSZ szeptemberi fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján elfogadott fejlesztési tervet, amely a szegénység felszámolását tűzte ki célul 2030-ig.

A világ szegényeinek fele Afrikában él, ahol a lakosság 35,2 százaléka mélyszegény és ahol továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a Világbank jelentése szerint. A dokumentumban hangsúlyozták, hogy 1990 óta kevesebb mint felére csökkent a mélyszegénységben élők száma a világon, akkor 1,9 milliárd ember élt kevesebből napi 1,25 dollárnál, ma viszont 836 millió.