Operajegyekkel kedveskedik a tanároknak a Miskolci Tankerületi Központ, a pedagógusnap alkalmából átadott jegyekkel Richard Strauss: Salome című darabját nézhetik meg júniusban Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Erről egy miskolci tanár számolt be lapunknak, aki nem volt elragadtatva a nagylelkű ajándéktól. „Pedagógusként felháborodással tölt el, hogy a kormány ennyire semmibe vesz minket. Pedagógusnap alkalmából ad valamit és semmit sem ad. Melyik vidéki pedagógus utazna fel Budapestre operát nézni, hallgatni? Fogalmuk sincs a minisztériumban, hogy milyen problémákkal küzdünk, s hogy a végkimerülés határán annak is örülünk, ha békén hagynak, s az alapfunkciókat biztosítják a tankerület felől?” - írta, hozzátéve: nem nagy jutalomra, hanem erkölcsi és anyagi megbecsülésre vágynak - írja a Népszava.

- A kormány támogatja és megbecsüli a tanárokat, a pedagóguspálya presztízsét is sikerült növelni - erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt még vasárnap, ugyanakkor, amikor Kósa Lajost (aki a Fidesz 2019-es önkormányzati kampányát irányítja majd) a Nemzedékek Jövőjéért díjjal tüntette ki pedagógusnap alkalmából a debreceni tankerület. Érdeklődtünk a Klebelsberg Központnál, szerintük mit tett Kósa a nemzedékek jövőjéért, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

- Az, hogy egy politikust díjaznak a pedagógusok napján, szerintem sértő

- nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a tanárok megbecsülése csak kommunikációs szinten érhető nyomon, amit csak az hisz el, aki nincs a szakmában. - Én az ilyen kijelentéseket teljes félrevezetésnek tartom. Maximum a diákjaink megbecsülését élvezhetjük. Igaz, ez a legfontosabb - fogalmazott Szűcs.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke

Noha a kormány gyakran a tanárok orra alá dörgöli az 50 százalékos béremelést, a PDSZ elnöke szerint annak 30-40 százaléka eleve a korábban elvett pótlékokból, a ki nem fizetett túlóradíjakból tevődik össze.

Nem érzi a tanárok megbecsülését Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke sem.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke

- Akikkel beszélek, azt mondják, egyre nehezebb kipihenten bejárni az órákra, az anyagi megbecsülés pedig csak a tanári pálya végén nevezhető kielégítőnek

- mondta. Kósa díjazásával kapcsolatban úgy fogalmazott: nem gond, ha politikust így ismer el egy tankerület, de azt nem pont pedagógusnapon kellene tennie.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!