Egyre több álláslehetőség közül választhatnak manapság az informatikusok, így biztosak lehetünk abban, hogy ha elégedetlenek jelenlegi munkaadójukkal, új kihívások után fognak nézni a munkaerőpiacon – írja a computerworld.hu.

 Az ausztrál Robert Half toborzási cég kutatása szerint az egyre vonzóbb meghirdetett pozíciók miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a tehetséges munkavállalókat alkalmazni és megtartani kívánó munkaadókra.

A 160 informatikai vezető bevonásával végrehajtott felmérés szerint a CIO-k átlagosan 71 százaléka tapasztalja azt, hogy

az önkéntes kilépések száma megnőtt az elmúlt három évben.

A nagyvállalatoknál 83, a közepes cégeknél 77, a kisvállalkozásoknál 52 százalékuk vélekedik így.

A kutatás megállapította azt is, hogy az informatikusok 31 százaléka két éven belül munkahelyet vált.
A kilépés fő oka az elhelyezkedési lehetőségek növekvő száma (46 százalék), nem kielégítő előrelépési lehetőségek a vállalaton belül (41 százalék) a cég jövőjével és az esetleges leépítésekkel kapcsolatos aggodalmak (36 százalék), a munka/magánélet nem megfelelő egyensúlya (34 százalék) és a változatosabb karrierlehetőségek iránti vágy (32 százalék).

- A technológiai piac szárnyal, melynek eredményeképpen rengeteg álláslehetőség közül választhatnak a tehetséges informatikusok. Az innováció terén élenjáró vállalatok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák az új technológiákat, amelyekhez mind több speciális szakértelemmel rendelkező munkavállalóra van szükség, mondta Andrew Morris, a Robert Half Australia igazgatója. Ilyen számukra kedvező körülmények közepette

az új karrierlehetőségeket felfedezni kívánó ambiciózus informatikusok már pusztán azért is munkahelyet válthatnak, mert megtehetik.

Márpedig a legjobban teljesítők elvesztése többféle módon is negatív hatással lehet egy vállalat eredményességére. Csökken a termelékenység, romlik a munkamorál, nőnek a toborzásra és képzésre fordított kiadások, továbbá jelentős vállalati tudás és tapasztalat megy veszendőbe egyik napról a másikra. Ezért egy magára valamit is adó vállalatnak proaktívan kell viselkednie, és fejlett megtartási stratégiát kell kidolgoznia.

Morris azt tanácsolja a munkaadóknak, oly módon szüntessék meg az elvándorlást, hogy

még azelőtt hallgassák meg és orvosolják a munkavállaló panaszait, hogy a helyzet eszkalálódna.

A szükséges óvintézkedések között megtalálható a fizetések rendszeres felülvizsgálata, a kihívást jelentő projektek indítása, a karrierfejlesztési lehetőségek biztosítása és az alkalmazottak elismerése.

Forrás: computerworld.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!